Obchodníci kvůli informacím o cenách potravin hrozí AK žalobou

07.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. července (ČTK) - Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) zvažuje podání žaloby na Agrární komoru, jejíž vedení podle svazu šíří nepravdivé informace, že obchodníci vydělávají na potravinách a mají hlavní podíl na jejich vysokých cenách. AK nedávno pohrozila blokádou skladů obchodních řetězců, pokud řetězce nesplní požadavky zemědělců, mezi něž patří nárůst podílu zemědělců a potravinářů na konečné ceně produktů a větší zastoupení českých potravin v nabídce řetězců.

"Tendenční zkreslování fungování potravinářského trhu, mimo jiné uváděním nepodložených čísel, považuje SOCR za hrubou manipulaci veřejným míněním a naplnění skutkové podstaty trestného činu pomluvy," stojí v prohlášení, které dnes ČTK zaslal SOCR.

Obchodníci argumentují údaji Českého statistického úřadu, které prý tvrzení AK a Zemědělského svazu ČR (ZS) o jejich podílu na vysokých cenách potravin jednoznačně vyvracejí. "Vzhledem k tomu, že jde o veřejné údaje, je vedení SOCR ČR přesvědčeno, že tyto údaje musí být představitelům zemědělců známy. Přesto šíří mezi spotřebitelskou veřejností nepravdivé údaje poškozující záměrně obraz maloobchodu v ČR," uvedlo vedení SOCR.

SOCR jako příklad zmínil mlékárenské výrobky, u kterých obchodní řetězce podle AK a ZS snížily ceny méně, než jaký byl skutečný pokles farmářských cen mléka. Obchodníci tvrdí opak. "Podle ČSÚ mají největší podíl na spotřebitelských cenách mléka a mlékárenských výrobků zpracovatelé mléka, následně zemědělci a zcela nejnižší podíl na výsledné ceně, za kterou výrobky nakupují zákazníci, mají obchodníci," oponuje SOCR, podle kterého podíl zemědělců a obchodníků na spotřebitelských cenách mléka a mléčných výrobků v posledních měsících klesá, naopak podíl mlékáren se zvyšuje.

Zemědělci i potravináři si dlouhodobě stěžují, že marže obchodníků se na rozdíl od těch jejich neustále zvyšují. Upozorňují také na rostoucí podíl potravin z dovozu, čímž jsou prý z trhu vytlačováni tuzemští výrobci a následně poškozováni domácí zemědělci. Podle údajů ZS vzrostly marže obchodníků u 15 sledovaných potravinářských výrobků z 20 procent v roce 2003 na 36,7 procenta v letošním prvním čtvrtletí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK