Škoda JS Plzeň dodá do Číny vnitřek jaderného reaktoru

07.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 7. července (ČTK) - Plzeňská Škoda JS dodá vnitřní části největšího jaderného reaktoru na světě pro čínskou elektrárnu Tchaj-čan 1 a 2. Elektrárnu, která bude mít jako třetí na světě osazený nový typ reaktoru EPR, buduje na jihovýchodě Číny v provincii Kuang-tung konsorcium francouzské a dvou čínských firem. Finanční objem kontraktu plzeňská společnost neuvedla, zařízení by měla dodat v únoru 2012, řekl dnes ČTK Josef Říha ze Škoda JS.

Škoda JS uzavřela kontrakt s francouzskou Areva NP, s níž spolupracuje na projektech EPR reaktorů od roku 2005. První blok čínské elektrárny by se měl začít stavět v září, do provozu má být uveden v prosinci 2013.

Budovaný reaktor typu EPR generace III+ má největší výkon na světě - 1600 MW. Jeho výhodou je oproti dosavadním reaktorům vyšší provozní bezpečnost, životnost prodloužená na 60 let a větší šetrnost k životnímu prostředí, neboť má o 15 procent menší spotřebu paliva a produkuje také méně jaderného odpadu.

Škoda JS získala ve spolupráci s francouzskou firmou v roce 2005 kontrakty na výrobu vnitřních částí a opěrného rámu tlakové nádoby reaktoru pro nový blok finské jaderné elektrárny Olkiluoto. Ten byl vůbec první realizovaný reaktor EPR.

V roce 2007 pak firmy spolupráci rozšířily o výrobu speciálního zvedacího zařízení pro bezpečnou manipulaci s vnitřními částmi reaktoru. "Opěrný rám reaktoru byl na staveniště Olkiluoto dodán v prosinci 2008, vnitřní části a manipulátor budou odeslány koncem tohoto roku," uvedl Říha.

Vnitřní části reaktoru, které jsou srdcem jaderné elektrárny, zejména drží palivové kazety v přesně vymezených pozicích, zabezpečují řízení štěpné reakce a chlazení aktivní zóny.

Plzeňská Škoda JS, dříve Jaderné strojírenství, měla loni před zdaněním zisk 173 milionů korun, o rok dříve to bylo 160 milionů Kč. Tržby Škody JS se meziročně zvýšily z 2,74 miliardy na loňských více než tři miliardy korun, 35 procent produkce šlo na export.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK