ČAP: Pojišťovny evidují po záplavách škody za 1,4 mld. Kč

07.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. července (ČTK) - Klienti nahlásili tuzemským pojišťovnám po záplavách, které zasáhly v minulých dnech a týdnech část České republiky, 9641 škod za celkem 1,4 miliardy korun. Pojišťovny odhadují, že počet pojistných událostí stoupne na 17.000 a celkové škody se přiblíží dvěma miliardám korun. Vyplývá to z aktuální statistiky, kterou dnes ČTK poskytla Česká asociace pojišťoven (ČAP).

Pojišťovny doposud vyřídily téměř tisíc škod za skoro 32 milionů korun. Na zhruba čtyři stovky ještě nevyřízených pojistných událostí vyplatily na zálohách dalších 27 milionů korun.

Česká pojišťovna má za celou republiku dosud hlášeno 6751 škod. "Celkový počet škod odhadujeme na 7200. Pojistné plnění přesáhne 500 milionů korun," řekla ČTK mluvčí největší domácí pojišťovny Lucie Hergetová. Ve všech regionech přibývá nahlášených pojistných událostí, nicméně na severní Moravě a v jižních Čechách je již proti stejnému období v minulém týdnu hlášeno třikrát méně škod. V severních Čechách je trend stoupající, dodala.

Škody u Kooperativy už přesahují 350 milionů Kč, pojišťovna registruje více než 1800 nahlášených případů. Již více než 200 pojistných událostí z letošních povodní Kooperativa kompletně vyřešila, upozornil její mluvčí Marek Vích. Nejčastějším typem škody je podle něj vytopená budova či sklep, výjimkou ale prý nejsou ani rozsáhlé škody na infrastruktuře, zásobách a zboží.

Nynější záplavy jsou třetí nejtragičtější v novodobé historii Česka. Celkové škody se odhadují na zhruba šest miliard korun. Většinu nákladů na odstraňování povodňových škod ponese stát.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK