Pražská burza dnes posílila o více než půl procenta

07.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. července (ČTK) - Pražská burza si dnes za výrazně podprůměrných obchodů polepšila. Hlavní index PX vzrostl o 0,55 procenta na 880,7 bodu. Největší růst si připsaly akcie Komerční banky a telekomunikační Telefóniky O2, naopak se nedařilo cenným papírům těžební NWR, Erste Bank a developera Orco, vyplývá z údajů burzy.

Pražská burza si v pondělí kvůli státnímu svátku vybrala volno, ale na dnešním obchodování se to podle Josefa Němého z investičního bankovnictví Komerční banky téměř vůbec neprojevilo. V systému pro nejlepší akcie SPAD byly dnes uzavřeny obchody za zhruba miliardu korun, průměrný denní objem obchodů za poslední rok přitom přesahuje čtyři miliardy.

"Největší stopy zanechala absence pondělního obchodování na akciích těžební společnosti NWR, které dnes doháněly včerejší propad cen ropy a uhlí," uvedl Němý. Cenné papíry NWR ztratily 3,46 procenta na 78,20 koruny. Podle Němého na londýnské burze naopak po pondělním propadu akcie této firmy o více než sedm procent posilují.

Z dalších titulů se nedařilo akciím developera Orco, které klesly o více než pět procent na 146 Kč. "U akcií Orka zřejmě panuje nervozita před středeční valnou hromadou, kde se bude hlasovat o setrvání současného managementu," doplnil Němý.

Akcie rakouské banky Erste si dnes pohoršily o více než procento na 472,50 koruny a energetická společnost ČEZ odepsala 0,21 procenta na 819 Kč.

Nejúspěšnější emisí byly dnes akcie Komerční banky, které vzrostly téměř o čtyři procenta na 2641 Kč. Dařilo se také cenným papírům mobilního operátora Telefónica O2, které si připsaly 1,81 procenta na 422 korun.

Z okolních středoevropských trhů budapešťský BUX ztratil 0,67 procenta a vídeňský ATX si polepšil o více než procento.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK