Z ostravské ocelárny už nebudou vycházet načervenalé spaliny

07.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 7. července (ČTK) - Hutní společnost ArcelorMittal Ostrava (AMO) už nebude do ovzduší vypouštět načervenalý dým, který vzniká při pálení slitků z ocelárny. Firma dnes zprovoznila nové zařízení na odprášení těchto spalin, do něhož investovala zhruba 20 milionů korun. Do ovzduší tak bude vypouštět deset miligramů prachu na metr krychlový, což je pětina limitu stanoveného zákonem. Novinářům to dnes řekli zástupci společnosti, která patří k největším znečišťovatelům ovzduší v Moravskoslezském kraji.

Spaliny, které vznikají při dělení až dvacetitunových slitků na menší kusy, doposud hutní gigant vypouštěl bez omezení. "Nyní pojízdná kabina zakryje místo, kde se slitky pálí pomocí kyslíku. Červený dým se pak odsává potrubím do filtračního zařízení, kde se vzduch oddělí od prachových částic, které se vracejí zpět do výroby surového železa," uvedl zástupce ředitele pro investice Pavel Šedivý.

Filtr, který tvoří 800 metrů čtverečních tkaniny, propustí do ovzduší deset miligramů prachu na metr krychlový. Emise tuhých znečišťujících látek se tím sníží. "Toto množství je pětinou zákonem stanoveného limitu, který je 50 miligramů na metr krychlový. Zároveň je na polovině hodnot, které stanovil Krajský úřad Ostrava v rámci integračního povolení," řekl náměstek moravskoslezského hejtmana Miroslav Novák (ČSSD).

Nové zařízení je schopné měsíčně odprášit pálení až 10.000 tun slitků, což pokrývá jejich měsíční produkci, dodal Šedivý. Slitky, které vznikají jako odpad při výrobě oceli, se po rozdělení na menší kusy znovu používají při výrobě oceli v tandemových pecích.

Výrazného snížení emisí by měla AMO dosáhnout také v závodu Energetika. Krajský úřad stanovil největší ocelářské firmě v Česku tři termíny pro postupné snížení emisních stropů z jejích energetických zdrojů, a to od října 2010 do dubna 2014. Proti rozhodnutí kraje se ale hutní firma odvolala k ministerstvu životního prostředí, dodal Novák.

Loni a předloni firma investovala do projektů, které by měly zlepšit životní prostředí, přes miliardu korun. K největším investicím v řádech stamilionů patřily opravy koksárenské baterie, odprášení ocelárny či opravy čisticích stanic na řekách Lučina a Ostravice. Letos pokračuje v odprášení aglomerací, tedy stékacích pásů do vysokých pecí, což je projekt za celkem 1,4 miliardy Kč.

ArcelorMittal Ostrava patří do ocelářské skupiny ArcelorMittal. Od dubna do prosince 2008 hospodařila se ziskem 4,919 miliardy při tržbách 35,186 miliardy Kč. Společnost zaměstnává celkem 6600 lidí. Kvůli krizi už propustila od ledna téměř tisícovku zaměstnanců a také omezila provoz jedné vysoké pece.

Nyní jedou dvě pece na zhruba poloviční výkon a dvě koksárenské baterie. Před vypuknutím hospodářské krize byly v provozu pece tři a společnost vyráběla ročně přes tři miliony tun oceli.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK