Summit G8 podle diplomatů kolísání cen ropy nevyřeší

07.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/Aquila (Itálie) 7. července (ČTK) - Značné kolísání cen ropy, k němuž v poslední době dochází, se dostane na program jednání summitu G8 v italské Aquile, nelze ale čekat, že vrcholná schůzka problém vyřeší. Tvrdí to diplomaté, na které se odvolává agentura Reuters. Francie a Británie uvedly, že k problematice vydají společné stanovisko.

"Společně se zástupci zemí, které produkují fosilní paliva, se musíme pokusit ceny ropy stabilizovat v nějakém rozumném pásmu. Tedy aby nebyly ani příliš vysoké, ale ani příliš nízké," poznamenal francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

"Svět se nezotaví z toho jo-jo efektu, který nás vede od jednoho extrému ke druhému. I zde se musí jednotlivé státy pokusit hrát vůdčí roli a znovu nastolit transparentnost a regulaci," dodal Sarkozy. Zdroj z Německa podle Reuters ale řekl, že delegáti na summitu G8 nestanoví žádný cenový koridor pro pohyb cen ropy.

Dva zdroje z G8 tvrdí, že podobné plány nebudou nosným tématem jednání a podobně skeptičtí i zástupci odvětví. Například ředitel francouzské energetické skupiny Total Christophe de Margerie už v květnu řekl, že trh s ropou je velmi široký a stanovit si, kde by se měla cena ropy pohybovat, je prakticky nemožné.

Obchody s ropou patří k jedněm z mála globálních trhů, kde už existuje kartel, který pomocí smluv o těžebních kvótách ovlivňuje ceny. Tuto úlohu plní Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), ani ta ale nedokázala silný pokles cen zastavit, přestože má pod kontrolou asi 40 procent objemu ropy, která se ve světě vytěží.

Loni v červenci se barel Americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) přechodně vyšplhal nad 147 dolarů. Na přelomu roku ale cena klesla až ke 32 dolarům. V prvním pololetí se postupně začala zvyšovat a v červnu vystoupila nad 70 dolarů. Nyní se pohybuje kolem 64 dolarů.

Summit G8 se bude konat v italské Aquile od 8. do 10. července. Jednat se bude především o současné finanční a hospodářské krizi, na programu ale zřejmě bude také otázka rezervních měn a problematika klimatických změn.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK