Americké akcie v úterý klesly na desetitýdenní minimum

08.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. července (ČTK) - Americké akcie se v úterý propadly na desetitýdenní minimum. Spekulace o druhém stimulačním plánu americké vlády posílily obavy, že ekonomika Spojených států ještě není na cestě k oživení.

Nejsledovanější Dow Jonesův index se snížil o 1,94 procenta na 8163,60 bodu a širší index Standard & Poor's 500 o 1,97 procenta na 881,03 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se propadl dokonce o 2,31 procenta na 1746,17 bodu, napsala agentura Reuters.

Zástupce demokratů ve Sněmovně reprezentantů Steny Hoyer v úterý uvedl, že Spojené státy musí být otevřeny dalšímu souboru opatření, jenž by vyvedl ekonomiku z recese.

"Investoři se začínají obávat, že oživení ekonomiky nepřijde tak brzy, jak se očekávalo, a nebude tak silné, jak se očekávalo," uvedl analytik Hugh Johnson ze společnosti Johnson Illington Advisors.

Na devizovém trhu dolar posílil, protože nejistota ohledně vyhlídek světové ekonomiky zvýšila averzi investorů vůči riziku. V závěru obchodování v New Yorku euro vůči dolaru oslabilo o 0,4 procenta na 1,3914 USD. Jeho poklesu nezabránily ani překvapivě příznivé údaje o průmyslové výrobě v Německu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK