Vznik nové české banky Fio se o rok odkládá

08.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. července (ČTK) - Až o rok se odkládá vznik nové české banky Fio. Společnost Fio Burzovní, která před rokem požádala Českou národní banku o vydání bankovní licence, svou žádost stáhla. Vzápětí ji ale podala znovu, a tím začala opět běžet roční lhůta, ve které má ČNB žádost posoudit. Informuje o tom deník E15 s tím, že společnost svůj postup zatím nechtěla komentovat.

"Licenční řízení se skupinou Fio dále probíhá vzhledem k tomu, že původní žádost o licenci byla vzata zpět. Tento krok nabyl právní moci 8. června, a ve stejný den podal žadatel žádost novou," uvedl pro E15 mluvčí ČNB Marek Petruš.

V červnu uběhla roční lhůta, ve které měla ČNB původní žádost posoudit. Stažením žádosti a podáním nové se pro žadatele roční lhůta obnovila. "Na začátku jsme deklarovali, že proces nebudeme komentovat. Máme podanou žádost a vyjádříme se poté, co se vyjádří ČNB," řekl deníku člen dozorčí rady holdingu Fio Ján Franek.

ČNB vydala poslední bankovní licenci ryze českému subjektu naposled před šestnácti lety, tehdy šlo o Foresbanku a Univerzal banku. Většina malých bank v devadesátých letech zkrachovala, některé byly převzaty většími ústavy.

Finanční skupina Fio provozuje mimo jiné družstevní záložnu a obchodníka s cennými papíry Fio, burzovní společnost. Přes tuto firmu podala žádost o bankovní licenci, ačkoli prakticky by mělo jít o transformaci záložny na banku. To však zákon zatím neumožňuje.

Do skupiny Fio patří také burza RM-Systém. Právě přes pobočky RMSystému, kterých je zhruba 60, a také přes pobočky Fia by budoucí expanze banky měla probíhat.

Fio družstevní záložna má zhruba 10.000 členů, obchodník s cennými papíry dvojnásobek. Skupinu Fio vlastní dva tuzemští podnikatelé, Romuald Kopún a Petr Marsa. Marsa se minulý měsíc stal členem Výboru pro finanční trh.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK