Wall St klesl na 10týd dno, obává se nového balíčku

08.07.2009 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké burzy v úterý klesly na nejnižší úroveň za 10 týdnů, když spekulace o druhém stimulačním balíčku vlády podtrhly obavy, že ekonomika...

...ještě není na cestě ke zotavení a že výsledková sezona, jež začne tento týden, bude slabá.

Člen ekonomického poradního sboru administrativy prezidenta Baracka Obamy uvedl, že by Spojené státy měly plánovat možné poskytnutí druhého kola podpůrných prostředků pro ekonomiku. Jeho výroky přicházejí v době, kdy investoři zpochybňují naděje na rychlé zotavení, které vynesly akcie až o 40 procent výš ve srovnání s březnovými minimy.

"Za poslední tři či více týdnů je jasné, že si investoři začínají dělat starosti, že zotavení ekonomiky nepřijde tak brzy, jak se čekalo, a nebude tak silné, jak se čekalo," řekl Hugh Johnson, investiční ředitel společnosti Johnson Illington Advisors.

"Když se mluví o dalším stimulačním plánu, přilévá to olej do ohně, umocňuje to obavy o načasování a sílu zotavení," dodal.

Trh v úterý při obecném poklesu cen komodit táhly dolů tituly vázané na hospodářský cyklus v sektorech materiálů, energetiky a průmyslu. Cena mědi, barometr globální ekonomické síly, ztratila téměř 2 procenta.

Akcie společnosti Caterpillar <CAT.N>, jež vyrábí těžké stroje pro stavební a důlní firmy, spadly o 4,5 procenta.

Index amerických blue chips Dow Jones <.DJI> klesl o 1,94 procenta na 8163,60 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> ztratil 1,97 procenta na 881,03 bodu a technologický Nasdaq Composite <.IXIC> spadl o 2,31 procenta na 1746,17 bodu.

Index S&P 500 v úterý uzavřel na nejnižší úrovni od 1.května, index Dow Jones zakončil seanci nejslabší od 28.dubna.

Výsledkovou sezonu za druhé čtvrtletí ve středu večer zahájí svými čísly hliníkárna Alcoa <AA.N>, jež vydá svou zprávu o hospodaření jako první titul z báze indexu blue chips Dow Jones. Trh čeká, že světová jednička v branži oznámí třetí kvartální ztrátu v řadě.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK