U některých hypoték hrozí ztráta nároku na odpočet úroků

08.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. července (ČTK) - Klientům bankovních domů, kterým letos dobíhá fixace hypoték a kteří by převedli svou půjčku do jiné banky nebo na jiný typ hypotéky více než jednou, hrozí, že ztratí nárok na odpočet zaplacených úroků od základu daně z příjmu. S odvoláním na výklad ministerstva financí o tom informuje dnešní vydání MF DNES s tím, že se to týká asi 70 tisíc osob.

"Je to hodně nešťastný výklad, který může omezit flexibilitu trhu s hypotékami," řekla daňová expertka Ernest and Young Martina Kneiflová. Odpočet je totiž zejména v prvních letech splacení hypotéky, kdy se bance platí hlavně úroky, významnou nepřímou finanční podporou. Klient dostane od státu zpátky na daních peníze, které se minimálně rovnají jedné měsíční splátce hypotéky.

Hypoteční expert Milan Roček z makléřské společnosti Hyposervis však doporučuje uplatňovat úroky dál. "Je na rozhodnutí každého, zda úroky uplatní či ne. A záleží na finančním úřadu, zda to uzná, Podle mě je věcně záměr zákona naplněn, takže by to uznat měl," uvedl Roček.

Petra Horáková Krištofová z Asociace hypotečních makléřů uvedla, že zákon zřejmě dozná změn, protože prý nejsou politici velkých stran proti. Stihnout změnu do voleb se ale reálně zřejmě nedá.

Podle odhadů Asociace hypotečních makléřů je jen v letošním roce objem hypotečních úvěrů, který mohou zákazníci takto refinancovat, až sto miliard korun. Z refinancování se tak podle MFD stává zajímavý byznys, protože nyní začínají dobíhat hypoteční ročníky 2004 a 2006 s pětiletou a tříletou fixací.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK