Google vyvíjí vlastní operační systém pro počítače

08.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. července (ČTK) - Americká společnost Google oznámila, že vyvíjí vlastní operační systém pro osobní počítače. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na firemní blog tohoto známého internetového vyhledavače. Software by měl být koncipován na základě internetového prohlížeče společnosti Google nazývaného Chrome a konkurovat firmě Microsoft.

První počítače s operačním systémem Google Chrome Operating System by měly na trh přijít v druhé polovině příštího roku. Google tím patrně vytvoří velký tlak na Microsoft a může ohrozit na trhu dominantní postavení jejího operačního systému Windows. Loni představil Google svůj vlastní internetový prohlížeč Chrome, který má konkurovat prohlížeči Internet Explorer od Microsoftu.

Operační systém Google Chrome má být podle společnosti rychlý a jednoduchý k obsluze. Software bude založen na bázi Linux, který používá otevřeného kódu. Přístup na internet by měl systém Google Chrome prý umožnit za několik sekund. Je však odlišným projektem od operačního systému Android, který Google dodává pro mobilní telefony.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK