Evropské burzy zřejmě klesnou popáté v řadě

08.07.2009 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropské burzy ve středu zřejmě navážou na ztráty z předchozích čtyř seancí a otevřou poklesem ve stopách propadu akcií ve Spojených státech a...

...Asii, když slabší ceny komodit poškozují energetické a důlní tituly.

Futures na index DJ Euro Stoxx 50 <STXEc1>, německý DAX <FDXc1> a francouzský CAC 40 <FCEc1> v 8:45 ukazovaly na pokles trhu o 0,4 až 0,6 procenta.

Předchozí seanci uzavřel index panevropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> se ztrátou 0,8 procenta na 826,36 bodu. Pokles pod 822,96 bodu by znamenal nejslabší úroveň ukazatele za více než dva měsíce.

Hlavní japonský index Nikkei <.N225> si ve středu zapsal nejnižší hodnotu za šest týdnů, zatímco akcie na Wall Street v úterý uzavřely na 10týdenním minimu. Spekulace o druhém balíčku pobídek od americké vlády podtrhly obavy, že ekonomika ještě není na cestě ke zotavení a že výsledková sezona, jež začne tento týden, bude slabá [ID:nSCH824105].

Člen ekonomického poradního sboru administrativy prezidenta Baracka Obamy uvedl, že by Spojené státy měly plánovat možné poskytnutí druhého kola podpůrných prostředků pro ekonomiku.

Ve středu začne v Itálii výroční setkání lídrů skupiny G8, kteří budou jednat o ekonomickém výhledu. Podle vyjádření evropských představitelů se skupina usnese na tom, že světová ekonomika je stále příliš slabá, než aby bylo možné ustoupit od stimulačních opatření.

Ve středu večer zahájí výsledkovou sezonu hliníkárna Alcoa <AA.N>, jež vydá svou zprávu o hospodaření ve druhém čtvrtletí jako první titul z báze indexu blue chips Dow Jones.

Během dne budou středem pozornosti také ceny komodit. Ceny ropy <CLc1>, mědi, niklu i zinku ve středu ráno klesaly o více než 1 procento.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK