Nikkei na 6týd dně kvůli slabým datům, silnému jenu

08.07.2009 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Tokijský index Nikkei ve středu klesl o 2,4 procenta na šestitýdenní minimum, oslaben nečekaným propadem objednávek strojů v Japonsku a růstem...

...jenu na sedmitýdenní vrchol k dolaru i euru kvůli dohadům o potřebě dalšího balíčku opatření na podporu americké ekonomiky.

Komatsu <6301.T> a další výrobci strojů oslabili po zprávě, že objednávky strojů v klíčovém japonského soukromém sektoru v květnu meziměsíčně klesly o 3,0 procenta. Údaje naznačily, že zotavení v oblasti kapitálových výdajů se může opozdit.

Analytici uvedli, že tokijský akciový trh se stále konfrontuje s realitou po údajích z minulého čtvrtka, které ukázaly, že zaměstnavatelé ve Spojených státech v červnu zrušili téměř půl milionu pracovních míst a tamní míra nezaměstnanosti vzrostla na 26leté maximum 9,5 procenta.

"Sentiment trhu se po slabých údajích o americké nezaměstnanosti zhoršil rychleji, než se čekalo, a vyrovnávací fáze může být dlouhá a vleklá," řekl Takaši Kamija, hlavní ekonom společnosti T&D Asset Management.

Index Nikkei uzavřel na 9420,75 bodu, nejníž od 26.května. Širší index Topix <.TOPX> klesl o 2,3 procenta na 888,54 bodu.

Jen ve středu vystoupal na nejsilnější úrovně za sedm týdnů vůči dolaru <JPY=> i euru <EURJPY=>, když dealeři sázeli na to, že aktuální odklon investorů od rizikových aktiv může posloužit jako podnět pro další růst japonské měny.

[TOKIO/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK