Japonské akcie oslabily na šestitýdenní minimum

08.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 8. července (ČTK) - Japonské akcie ve středu klesly šestý den v řadě. Na domácím trhu se výrazně propadly zakázky výrobcům průmyslových strojů. Silný jen oslabil také vývozce. Proti dolaru japonská měna vystoupala na své maximum za téměř sedm týdnů.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei ztratil 227,04 bodu a skončil na 9420,75 bodu, což je jeho nejnižší hodnota od 26. května. Klesající akcie převažovaly nad stoupajícími sedm ku jedné. Širší index Topix klesl o 2,3 procenta na 888,54 bodu.

V poklesu pokračovaly akcie vývozců, které oslabil vysoký kurz jenu vůči dolaru. Na trhu se snížil optimismus ohledně rychlého hospodářského oživení, což podnítila v úterý také zpráva, že Spojené státy začínají uvažovat o dalším souboru opatření na podporu ekonomiky.

Akcie japonských výrobců průmyslových strojů oslabily poté, co jejich zakázky v květnu klesly o tři procenta proti předchozímu měsíci.

Na devizových trzích vystoupal jen na své více než šestitýdenní maximum vůči dolaru 94,15 JPY. Euro oslabilo proti jenu o 0,7 procenta na 131,15 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK