Návrhy prohlášení G8 přímo nezmiňují měnové otázky

08.07.2009 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Návrhy prohlášení, připravované k vydání na schůzkách představitelů skupiny G8 a skupiny G8 plus G5, neobsahují přímé zmínky o měnových či...

...devizových otázkách. Vyplývá to z textů, které má agentura Reuters k dispozici.

Tyto texty jsou již aktualizovány o jednání představitelů z úterního večera a mají být vydány po středečním jednání lídrů osmi ekonomicky nejvyspělejších zemí světa (G8) a jejich čtvrteční schůzce s představiteli pěti předních rozvíjejících se zemí, kam se řadí Čína, Indie, Brazílie, Mexiko a Jihoafrická republika (G5).

Finanční trhy tyto schůzky v italské Aquile pozorně sledují, neboť Čína žádá debatu o globálních rezervních měnách a tvrdí, že by časem měl být pozměněn globální finanční systém, jenž je v tomto ohledu závislý výhradně na americkém dolaru.

V návrhu prohlášení, připravovaném k vydání skupinou G8, se uvádí, že dlouhodobý udržitelný růst si vyžádá hladké vyrovnání současných nerovnováh na běžných účtech.

Prohlášení dále poukazuje na známky stabilizace ekonomiky včetně zotavení na akciových trzích a uvádí závazek vlád, že se ve střednědobém horizontu vrátí k udržitelným veřejným financím.

Pro dosažení tohoto cíle by měly být připraveny "únikové strategie" z nestandardních opatření, které budou uplatněny, jakmile dojde k nespornému zotavení, píše se v prohlášení.

[ŘÍM/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK