Dolar všeobecně stagnuje; jen je na vzestupu

08.07.2009 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Dolarový index ve středu stagnoval, zatímco jen všeobecně rostl, když investoři omezovali riskantní sázky v nejistotě, jež obestírá výhled...

...globální ekonomiky.

Pochybnosti ohledně zotavení stáhly měny jako australský dolar, britskou libru či euro výrazně níž z červnových vrcholů, zatímco dolar a jen v několika posledních týdnech posílily.

Jen ve středu dosáhl téměř sedmitýdenního maxima vůči dolaru i euru, když krátkodobí hráči před začátkem výsledkové sezony ve Spojených státech rozvazovali riskantní obchody.

Sezonu výsledků hospodaření firem za druhý kvartál ve středu po závěru trhu odstartuje americká hliníkárna Alcoa <AA.N>.

"Globální výhled je velice nejasný a nejistota panuje také ohledně výsledkové sezony," řekl Lee Hardman, měnový ekonom z Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.

Euro ve středu kleslo až na 130,43 jenu, nejníž od konce května. V 10:45 oslabovalo o 0,8 procenta na 131 jenů <EURJPY=>.

Dolar ztrácel 0,7 procenta na 94,24 jenu <JPY=>, když předtím podle údajů Reuters klesl na šestitýdenní dno 94,09. Dolarový index <.DXY> přidával 0,1 procenta na 80,77 bodu.

Návrhy prohlášení, připravované k vydání na schůzkách představitelů skupiny G8 a skupiny G8 plus G5, neobsahují přímé zmínky o měnových či devizových otázkách. Vyplývá to z textů, které má agentura Reuters k dispozici [ID:nSCH830166].

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK