ČOI zjistila ve 2. čtvrtletí závady u 41 pct kontrolovaných taxi

08.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. července (ČTK) - Česká obchodní inspekce (ČOI) ve druhém čtvrtletí letošního roku zjistila různé prohřešky ve zhruba 41 procentech kontrolovaných vozidel taxislužby. Nejčastějším proviněním taxikářů bylo porušení povinnosti řádně informovat zákazníky o ceně této služby. Sdělila to mluvčí ČOI Kamila Juhaňáková.

Inspektoři od dubna do června v celé České republice provedli celkem 144 kontrol vozidel taxislužby a porušení právních předpisů zjistili v 59 případech. "Nejčastěji, tedy v 37 případech, se jednalo o porušení informační povinnosti. Spotřebitel nebyl informován o ceně služby v souladu se zákonem," uvedla Juhaňáková.

Pracovníci ČOI při kontrolách taxislužeb v pěti případech odhalili také nekalé obchodní praktiky. Další čtyři prohřešky se týkaly nesprávného účtování a ve třech případech nebyl spotřebiteli vydán doklad. "Mimo jiné byl též v 16 případech porušen zákon o silniční dopravě," podotkla mluvčí. ČOI jednomu taxikáři zakázala používat taxametr, protože nebyl úředně ověřený.

ČOI taxikářům podle Juhaňákové uložila 13 blokových pokut v celkové výši 19.000 korun. "Ve 20 případech bude s kontrolovanou osobou zahájeno správní řízení," dodala Juhaňáková.

Provozovatelé taxislužeb mohou podle ústřední ředitelky ČOI Jany Příhodové počítat a s dalšími kontrolami. "Taxislužba je službou, která je spotřebitelskou veřejností, zvláště pak tou zahraniční, ve velkém měřítku využívána. V následujícím období bude vrcholit hlavní turistická sezona, a proto je nutné v kontrolách taxislužby pokračovat. Toto tvrzení podporuje i stoupající počet zjištění," upozornila Příhodová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK