EU uděluje pokutu 1,1 mld eur za kartel E.ON a GDF

08.07.2009 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Antimonopolní úřad Evropské unie ve středu udělil pokutu v celkové výši přes 1,1 miliardy eur německému podniku veřejných služeb E.ON <EONGn...

...DE> a společnosti Gaz de France <GSZ.PA> za to, že si údajně vzájemně rozdělily trh se zemním plynem.

Evropská komise vyměřila každé z obou firem pokutu 553 milionů eur za dohodu z roku 1975, že si nebudou vzájemně konkurovat na svých národních trzích, když společně postavily plynovod na dovoz ruského plynu.

"Dohodu o rozdělení trhu dodržovaly i po liberalizaci evropských trhů s plynem a definitivně se jí vzdaly až v roce 2005," uvedla Evropská komise v prohlášení.

"Toto rozhodnutí vysílá silný signál správcům energie, že komise nebude tolerovat žádnou formu nekonkurenčního chování," uvedla evropská komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová.

Eurokomisařka dále řekla, že dohoda dotyčných firem připravila zákazníky o cenovou soutěž a možnost výběru dodavatele na dvou z největších trhů s plynem v Evropské unii.

"Komise neměla jinou alternativu než vyměřit vysoké pokuty," řekla Kroesová.

V jádru šetření komise vedeného proti firmám E.ON a GDF je plynovod MEGAL v jejich společném vlastnictví, který vede z jižního Německa na německo-francouzskou hranici.

(Autoři: Bate Felix, Foo Yun Chee; Přeložil: Jan Schmidt)

[BRUSEL/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK