VERZE 2-ČEZ chce minoritní podíly v rumunské distribuci

08.07.2009 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* ČEZ jedná o odkupu podílů v některých rumunských dcerách...

...

* Rumunský státní fond drží podíly ve třech dcerách ČEZ

(přidává podrobnosti o podílech ČEZ, komentář fondu)

PRAHA/ČEZ <CEZPsp.PR> zahájil jednání o odkupu minoritních podílů v rumunské distribuci, uvedla ve středu elektrárenská firma.

ČEZ získal 51procentní podíl v rumunské distribuční firmě Electrica Oltenia v roce 2005 za 166,5 milionu eur. Nyní chce ČEZ využít opci z privatizační smlouvy a koupit podíly v původní firmě i ve společnostech z ní oddělených.

"V privatizační smlouvě o nákupu majoritního podílu v Electrica Oltenia existuje možnost získat minoritní podíly," uvedla mluvčí ČEZ Eva Nováková.

"My jsme nyní vyvolali jednání s vlastníky akciových podílů, protože jsou však v běhu, nebudeme je v jejich průběhu nijak komentovat ani sdělovat další detaily," dodala.

Z původní distribuční společnosti byly vyčleněny CEZ Vanzare a CEZ Servicii a Electrica Oltenia byla přejmenována na CEZ Distributie.

Rumunský státní Fondul Proprietatea ve středu uvedl, že ČEZ chce koupit jeho minoritní podíly. Fond vlastní 30procentní podíl v CEZ Distributie a CEZ Vanzare a 12 procent v CEZ Servicii.

Fondul Proprietatea založila rumunská vláda za účelem rozdělování kompenzací občanům, jejichž majetek zabral komunistický režim. Fond drží menšinové podíly v různých podnicích dříve plně vlastněných státem.

Fond se ohledně prodeje podílů rozhodne na valné hromadě 27.července.

[BUKUREŠŤ/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK