NKÚ: ČKA nezajistila maximální výnos z prodávaných pohledávek

08.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. července (ČTK) - Česká konsolidační agentura (ČKA) nevyužila v době své činnosti všechny možnosti pro to, aby získala z prodávaného majetku maximální výnos. Agentura rovněž pochybila při oceňování majetku a v účetnictví, uvádí dnes zveřejněná zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Státní ČKA měla do konce roku 2007, kdy zanikla a její agenda přešla na ministerstvo financí, na starosti správu a prodej problematických aktiv převedených z bank a ostatních institucí.

"Zjištěné nálezy mají na hodnotu majetku buď minimální nebo nulový dopad, a i proto jsme se po skončení kontroly proti nálezu neodvolávali," uvedl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

V případě postoupených pohledávek NKÚ zjistil, že byly značně podhodnocené. "Při prodeji akcií jejich emitentům ČKA nepožadovala cenu, která by byla přiměřená hodnotě akcií, a ani si tuto cenu nezjišťovala," uvedla zpráva.

Navíc NKÚ uvedl, že porovnání hodnoty předaných pohledávek s hodnotou pohledávek vedených v hlavní knize ČKA nebylo možno provést, neboť v protokolech předávaných pohledávek nebyla jejich hodnota vyčíslena.

ČKA rovněž podle kontroly porušila zákon o účetnictví, a to například v oblasti inventarizace, oceňování akcií nebo neprovedení trvalého snížení hodnoty majetku. To se promítlo do zůstatkové ceny dlouhodobého majetku. "Tím, že ČKA nepostupovala v souladu se zákonem o účetnictví, vykazuje MF převzatý majetek ve vyšší hodnotě," uvádí zpráva.

Ministerstvo financí podle NKÚ neprovedlo v ČKA v roce 2007, tedy posledním roce její činnosti, žádnou kontrolu, i když na to kontrolní úřad upozorňoval.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK