Svět se začíná vymaňovat z hluboké recese -prognózy MMF

08.07.2009 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Globální ekonomika se začíná dostávat z nejhorší recese od druhé světové války, ale zotavení bude zdlouhavé a ekonomická politika musí zůstat ...

...prorůstová, uvedl ve středu Mezinárodní měnový fond (MMF).

MMF ve svém aktualizovaném Světovém ekonomickém výhledu uvedl, že globální ekonomika se letos pravděpodobně smrští o 1,4 procenta. V předchozí, dubnové prognóze MMF počítal pro letošní rok s poklesem hrubého domácího produktu (HDP) o 1,3 procenta.

Zato na příští rok nyní fond předpokládá růst světové ekonomiky o 2,5 procenta, zatímco ještě v dubnu očekával expanzi pouze o 1,9 procenta.

"Finanční situace se zlepšila více, než se čekalo, a to hlavně zásluhou intervencí u veřejných financí, a aktuální údaje naznačují, že míra poklesu ekonomické aktivity se zmírňuje, třebaže se liší mezi různými regiony," uvedl MMF.

Přestože se očekává, že se vyspělé ekonomiky světa v příštím roce mírně zotaví, růst zůstane pod svým potenciálem až do pozdější části roku 2010 a nezaměstnanost bude zřejmě dále stoupat, uvedl fond.

HDP Spojených států letos podle aktuální prognózy MMF klesne o 2,6 procenta, nepatrně méně, než se čekalo v dubnu. V příštím roce by se největší světová ekonomika měla vrátit k růstu, i když měrou pouhých 0,8 procenta.

Ekonomika eurozóny se má letos podle MMF propadnout o 4,8 procenta, což představuje sestupnou revizi o 0,6 procentního bodu proti dubnové prognóze. Napřesrok by se eurozóna měla ještě smrštit o 0,3 procenta, což je nepatrně méně, než MMF předpověděl v dubnu.

Rozvojové a rozvíjející se země pravděpodobně naberou na tempu během druhé poloviny letošního roku. Prognózy pro jednotlivé regiony naleznete na [ID:nN08373664].

MMF uvedl, že ekonomická politika by měla zůstat podpůrná, dokud nedojde k obnovení růstu a nevytratí se rizika deflace. Tam, kde je pro to prostor, by měly centrální banky zkoušet dále snižovat úrokové sazby a signalizovat, že je hodlají držet nízko do doby, než dojde k trvalému zotavení.

(Autoři: Lesley Wroughton, Emily Kaiser; Přeložil: Jan Schmidt)

[WASHINGTON/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK