G8: Podpora globální ekonomiky je stále nutná

08.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Aquila (Itálie) 8. července (ČTK) - Opatření na podporu ekonomiky jsou stále ještě nutná, je ale čas myslet i na to, jak stimulaci postupně utlumovat. Předpokládá to návrh komuniké, na jehož znění pracují zástupci skupiny G8. Ti ode dneška v italské Aquile jednají o dopadech krize, úloze dolaru, klimatických změnách a dalších otázkách.

Delegáti zdůrazňují, že ekonomická situace zůstává nejistá. Slibují ale, že budou prosazovat takové kroky, které zajistí, že se globální ekonomika stabilizuje. Postupovat chtějí individuálně i jednotně, případ od případu, konkrétní postup ale zatím není známý.

Zástupci G8 mají podle návrhu komuniké připravenu ústupovou strategii z "bezprecedentního a koordinovaného postupu", který uplatňují, aby globální ekonomice pomohly překonat nejhlubší recesi od druhé světové války.

K obezřetnosti nabádá Německo, které se obává prudkého růstu zadlužení. Naopak Británie, Japonsko nebo Spojené státy nevylučují, že možná sáhnou k dalším stimulačním opatřením.

"Učiníme nezbytné kroky, ať už individuálně či kolektivně, abychom globální ekonomiku vrátili na cestu silného, stabilního a udržitelného růstu," píše se v návrhu.

Skupina G8 zahrnuje Rusko a členy nejvyspělejších zemí světa G7. To jsou Spojené státy, Kanada, Japonsko, Německo, Velká Británie, Itálie a Francie. V Aquile jsou ale i členové takzvané skupiny G5, což je Brazílie, Indie, Čína, Mexiko a Jihoafrická republika. V Itálii jsou ale i zástupci Egypta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK