Barofsky: USA by měly chtít více informací od bank, kterým půjčily

19.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 19. července (ČTK) - Americké ministerstvo financí by mělo žádat více informací od bank, které od USA obdržely státní pomoc. Uvedl to generální inspektor programu TARP vládní pomoci bankovnímu sektoru Neil Barofsky. Podotkl, že jeho vlastní podklady ukazují, že se taková data dají od bank získat.

Barofskyho průzkum ukázal, že více než osm z deseti bank použilo peníze z vládního programu na úvěry nebo tak, aby se úvěrování neomezilo. Ale méně než třetina z 360 sledovaných bank uvedla, že jejich poskytnuté úvěry by byly bez peněz z programu nižší. Banky také uváděly, že peníze ze 700 miliard dolarů, které měl program celkem k dispozici, poskytly i jako dodatečný rezervní kapitál nebo ke koupi jiných institucí.

Zákon o fondu TARP na podporu finančního sektoru nepožaduje, aby banky oddělovaly peníze z vládního programu ani aby vedly záznamy, jak s těmito prostředky naložily, i když Kongres chtěl programem zajistit ekonomice půjčky přímo i nepřímou cestou.

Zákonem není určen ani postup, kterým by se zjišťovalo, zda peníze posílily úvěrování. Dokonce se nezmiňuje ani o postizích bank, které by státní peníze z programu TARP na úvěry nepoužily.

Nejvyšší představitel ministerstva financí zodpovědný za program Herbert Allison ale význam Barofskyho zprávy snižuje. Podle Allisona se z údajů jeho průzkumu nedá udělat příliš závěrů. "I když se zdá, že ano, není možné říci, zda měly investice dolarů z TARP za následek jednotlivé úvěry, investice či jiné aktivity příjemců," odpověděl Allison na Barofskyho zprávu.

Tato výměna názorů ilustruje přetrvávající napětí mezi ministerstvem a Barofskym, jehož pozici vytvořil Kongres při schvalování programu loni na podzim. Ministerstvo některé z předchozích poznámek generálního inspektora využilo, do sporu se ale dostali kvůli přístupu k některým datům a také kvůli neochotě ministerstva shánět údaje od všech bank.

Barofskyho průzkum pokryl 364 finančních institucí, ministerstvo sleduje jen 21 těch největších. Ke konci minulého měsíce ministerstvo z programu TARP poskytlo 330 miliard dolarů více než šesti stům finančních institucí. Další miliardy z programu šly na podporu obří pojišťovny AIG a automobilkám General Motors a Chrysler.

Některé banky již splatily vládní peníze zpět. Ministerstvo financí uvádí, že je ve fondu nyní k dispozici kolem 127 miliard dolarů, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK