V konkurzu KP se podařilo prodat závod v Lubenci

21.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Karlovy Vary 21. července (ČTK) - V konkurzu zkrachovalé firmy Karlovarský porcelán (KP), který i nadále pokračuje, se podařilo prodat už přes tři roky uzavřený závod v Lubenci na Lounsku. Věřitelský výbor se rozhodl pro nabídku soukromého podnikatele, který zaplatí kolem sedmi milionů korun. S produkcí porcelánu ale patrně už nepočítá, řekl dnes ČTK insolvenční správce KP Tomáš Čermín.

S prodejem zastaveného majetku souhlasily i banky, peníze za lubenecký závod se mají na účtu objevit v nejbližších dnech, uvedl Čermín. Poznamenal, že nový vlastník snad hodlá bývalou porcelánku využívat po úpravách jako zařízení sociální péče. Závod v Lubenci, která je částečně pod památkovou ochranou, karlovarská porcelánka uzavřela už koncem roku 2005 a až do svého krachu se ho pokoušela bez úspěchu prodat.

Prodej výrobních závodů KP a Concordie vynesl dosud zhruba 138,5 milionu korun. Manufakturu na růžový porcelán v Chodově získala společnost Epiag Lofida - Porcelán CZ Dalovice a zaplatila za něj kolem 30 milionů korun. Společnost Hengis přišly čtyři závody KP zhruba na 70 milionů korun. Hengis se stal také vlastníkem Concordie Lesov, dceřiné společnosti KP. Za tuto porcelánku uhradil 31,5 milionu korun.

Veškeré závazky, které měly porcelánky vůči věřitelům, se zdaleka nepodaří zaplatit. Jen dluhy KP, jež vznikly do loňského 14. října, se pohybují kolem 1,4 miliardy korun. Z toho představoval zhruba 416 milionů korun nesplacený úvěr. Kolem 94 milionů činí částka, kterou zůstal KP dlužen lidem na výplatách. Ti mají možnost žádat o úhradu ušlých mezd. "Jsme na to připraveni. kolik ala dostanou, to zatím přesně nevím," dodal Čermín.

O úhradu mezd bude žádat zhruba 800 zaměstnanců KP, jejich seznamy mají odbory připraveny. Pokud podají žádost, mohou získat platy za tři měsíce. Většině z nich právě za tříměsíční období KP mzdy dluží. S vyplněním žádostí jim pomohou lidé z úřadu práce. Ve dnech 27. a 28. července budou k dispozici v závodě v Nové Roli a na radnici. Stejný scénář platí 29. a 30. července v Klášterci. Do porcelánky v Chodově zamíří lidé z úřadu práce 31. července.

Všechny prodané závody KP nyní obnovují výrobu. Hengis ve svých závodech obnovil produkci 18. května pod názvem Thun 1794. Vrátilo se kolem 400 lidí, do konce roku by jich mohlo být přes 600. Jsou hlavně v Klášterci a Nové Roli. Ožívá i Thun Studio Lesov, sítotisk ve Varech a také manufaktura v Chodově. V ní obnovuje výrobu firma Epiag Lofida - Porcelán CZ Dalovice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK