Soud začne řešit první hromadnou žalobu kvůli lichvě

22.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. července (ČTK) - Společnost ACM Money, která nabízí úvěry zajištěné nemovitostí, podle státní zástupkyně Marie Musílkové poškodila desítky lidí a její postup splnil znaky lichvy. První hromadnou žalobou kvůli lichvě se bude zabývat Obvodní soud pro Prahu 8, který by měl hlavní líčení nařídit pravděpodobně ještě letos na podzim. Informoval o tom deník E15. Firma ACM Money podle předsedy představenstva Roberta Valenty nařčení odmítá s tím, že k žádnému zásadnímu pochybení ze strany společnosti nedošlo.

Podle informací deníku padly poslední překážky pro zahájení procesu. "Obžaloba byla podána pro 46 útoků (úvěrových smluv), v řadě případů však jsou poškozenými dvě osoby - manželé. Týká se to tedy 67 poškozených," řekla deníku E15 státní zástupkyně Marie Musílková, která má případ na starost.

Státní zástupkyně shromáždila jednotlivé žaloby na ACM Money podané klienty této firmy do jedné. "Každý z případů byl šetřen samostatně do doby, než bylo zahájeno trestní stíhání v polovině loňského roku," uvedla Musílková. Klienti se pokoušeli firmu žalovat například pro podvod. "Nakonec jsme se rozhodli žalovat lichvu," dodala Musílková.

"Tato obžaloba je pravděpodobně krok státního zastupitelství, který je v návaznosti na blížící se volby politicky motivovaný, jakož i snaha kriminalizovat podnikání v souladu s platnými zákony. Učinili jsme již všechny možné kroky vedoucí k tomu, aby ani v nejmenším nemohla být naše současná obchodní činnost pokládána za činnost v rozporu se zákony," uvedl šéf ACM Money Valenta.

Musílková se rozhodla obžalovat místopředsedu představenstva firmy Jaroslava Hlaváčka, který byl v minulosti nejvyšším aktivním statutárním zástupcem. V případě, že by ho soud odsoudil, mu hrozí dva až pět let vězení.

K prokázání lichvy musí žalobce prokázat všechny znaky lichvy, tedy mimo jiné zneužití něčí tísně, nezkušenosti a půjčka musí být minimálně čtyřikrát dražší, než je na trhu obvyklé.

Právě cena úvěrů od ACM Money bude podle informací deníku E15 jedním z klíčových argumentů. Firma totiž požadovala po svých klientech obrovské úroky navzdory tomu, že měla své pohledávky jištěné nemovitostmi. Byla tedy dostatečně ochráněna před rizikem nesplácení a úroky, které požadovala, tudíž byly v rozporu s dobrými mravy. A takové jednání podle deníku judikatura Nejvyššího soudu zakazuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK