Jednotná kontaktní místa HK ČR

28.07.2009 | , Hospodářská komora ČR
Tiskové zprávy


(Praha, 27. července 2009) S cílem poskytovat podnikatelům co nejvíce služeb na jednom místě funguje již od dubna loňského roku ve spolupráci s regionálními složkami sítě Hospodářské komory České republiky na úrovni krajů 13 tzv. Jednotných kontaktních míst Hospodářské komory České republiky.

Jednotná kontaktní místa (JKM) prostřednictvím kvalifikovaných konzultantů poskytují informace a zprostředkovávají formality související s podnikáním.

Pracovníci JKM jsou speciálně vyškoleni ke zprostředkování základního poradenství v rámci projektu Informační místa pro podnikatele (InMP), který spravuje Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR.

JKM rovněž slouží podnikatelům pro:

  • zprostředkování specializovaného protikrizového poradenství,
  • přímé poskytování regionálních informací,
  • přímé poskytování základního dotačního poradenství,
  • získání informací k mimosoudnímu řešení spotřebitelských sporů,
  • poskytování informací z databáze firem vedené hospodářskou komorou,
  • vydávání ověřených výpisů z informačních systémů veřejné správy, přijímání podání do veřejných registrů a s tím spojené poradenství,
  • poskytování základních informací o připomínkování legislativy, o vzdělávání dle zákona č. 179/2006 Sb. a o dalších veřejných či komerčních službách hospodářské komory.

Jen od počátku roku 2009 přijala Jednotná kontaktní místa 1101 dotazů podnikatelů, které se týkaly zejména provozu podniku, podpory podnikání, informací o dotačních příležitostech, zahraničního obchodu a přeshraničního poskytování služeb. Pracovníci se dále zabývali 512 případy mimosoudního řešení spotřebitelských sporů, včetně 31 mediací (prezenčních jednání svolaných za účelem mimosoudního smírného urovnání sporu spotřebitele a podnikatele za účasti nezávislé třetí strany – mediátora) a vydali (JKM celkem 694 nebo kraje celkem 2249) ověřených výstupů z informačních systémů veřejné správy. Od července letošního roku také většina z pracovníků provádí ověřování listin a podpisů a obsloužili již na (JKM asi 40, kraje asi 100) klientů.

Služby Jednotných kontaktních míst Hospodářské komory České republiky je možné využít i v elektronické podobě – na adrese http://www.komora.cz/jkm/default.aspx využijte naši poradnu či formulářový portál.

S pomocí Jednotného kontaktního místa Hospodářské komory České republiky je možné např. založit firmu, získat k tomu potřebné informace či pomoc se zaregistrováním apod.


Bc. Petr Víšek
tiskový mluvčí
vedoucí oddělení komunikace a PR
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY

Freyova 27/82
190 00 Praha 9 – Vysočany
telefon: 266 721 465
GSM: 724 613 059
fax: 296 646 221
visek@komora.cz
www.komora.cz

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy