ČSÚ: Ceny benzinu a nafty za uplynulý týden vzrostly o třicetník

07.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. srpna (ČTK) - Cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 u tuzemských čerpacích stanic v uplynulém týdnu stoupla o 29 haléřů na průměrných 28,55 Kč za litr. Naopak plyn LPG zlevnil v průměru o čtyři haléře na 12,21 Kč/l. Motorová nafta pak zdražila o 34 haléřů na 26,70 koruny za litr. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu.

Bezolovnatý benzin Special 91 s přísadou podražil o 22 haléřů na průměrných 28,13 Kč za litr.

Podle pondělních údajů společnosti CCS, která také ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic sleduje, v předchozím týdnu nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil průměrně o 30 haléřů na 28,26 koruny za litr. Cena nafty vzrostla v průměru o 31 haléřů na 26,28 koruny za litr.

Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku je podle CCS litr benzinu o tři a půl koruny levnější. Nafta byla loni dražší o více než sedm a půl koruny.

Příčinou současného zdražení byl podle analytika společnosti Colosseum Petra Čermáka jednoznačně prudký růst cen ropy ve světě, který způsobil i zdražení benzinu a nafty na velkoobchodní burze v Rotterdamu. V tomto týdnu by podle něj pohonné hmoty měly pokračovat ve zdražování.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK