Podniky nechtějí platit DPH za firmy v konkurzu, které jim dluží

13.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. srpna (ČTK) - Tuzemské podniky nechtějí platit daň z přidané hodnoty za dodávky firmám v konkurzu, které jim dluží. V době hospodářské krize by podnikatelé uvítali zavedení režimu úlevy od DPH u těchto nezaplacených pohledávek. Daňová skupina Hospodářské komory ve spolupráci s poradenskou firmou PricewaterhouseCoopers proto připravila návrh, který zákon o DPH upravuje. Ministerstvu financí se návrh nelíbí.

V souvislosti se sílícími dopady světové finanční krize stále více přibývá firem, které se nachází v konkurzním řízení, a tudíž nejsou schopny dostát svým závazkům vůči věřitelům. Vzniklé pohledávky za odběrateli řada dodavatelů není schopna vymoci v plné výši, navíc zákon dodavatelům nařizuje přiznat DPH v okamžiku uskutečnění zdanitelného plnění bez ohledu na to, zda pohledávka bude řádně vypořádána. Tento fakt se negativně projevuje na peněžních tocích dosud životaschopných podniků, uvedla komora.

Navrhovaná úprava umožňuje dodavateli požadovat vrácení DPH odvedené státu, pokud mu není zaplacena obchodním partnerem za řádně dodané zboží či poskytnuté služby. Zamýšlený návrh prozatím upravuje pouze problematiku konkurzního řízení, v budoucnu je však možné úpravu rozšířit i na ostatní případy. Obdobná úprava platí nejméně ve 12 členských státech EU, v žádném případě se tedy nejedná o žádnou legislativní novinku, tvrdí komora.

Ministerstvo financí obdobný návrh již posuzovalo a nemá k němu kladné stanovisko, řekl ČTK mluvčí úřadu Jakub Haas. Návrh je podle něj problematický zejména pro značnou složitost nastavení pravidel fungování tak, aby se předešlo možnému zneužití a spekulacím. Také jeho realizace je prý značně administrativně náročná. Je zde i možnost, že by taková úprava pravidel mohla mít negativní dopady na platební morálku a mohla vést k úmyslnému neplacení. Obdobný systém je zaveden v části členských zemí EU, potvrdil, jeho fungování je ale podle Haase poměrně složité.

"Režim úlevy od špatných pohledávek za dlužníky v konkurzu chrání podniky před nutností financovat DPH u již uskutečněných, ale neuhrazených plnění z vlastních peněz. Ze zkušenosti našich klientů víme, že podniky po této možnosti dlouhodobě volají. Je to zvlášť důležité pro malé firmy, které vždy nemusí mít k dispozici dostatečné finanční prostředky. Je-li režim vhodně upraven v zákoně, jeho zavedení nemusí mít pro stát negativní dopad," upozornil odborník na DPH z PricewaterhouseCoopers Martin Diviš.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK