Koruna oslabila vůči dolaru na 18,10 Kč/USD, k euru stagnovala

14.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. srpna (ČTK) - Česká měna dnes oslabila vůči dolaru, k euru stagnovala blízko hodnot čtvrtečního závěru. Kolem 17:00 koruna klesla na 18,10 Kč/USD, vůči euru proti čtvrtečnímu závěru zpevnila o haléř na 25,77 Kč/EUR. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Podle Jiřího Škopa z Komerční banky patřil dnešní vývoj české koruny vůči euru k těm poklidnějším. Koruna se obchodovala v úzkém pásmu 25,72 až 25,81 Kč/EUR s tendencí mírně posilovat. Oproti tomu polský zlotý a maďarský forint se příliš nezměnily, dodal.

Český statistický úřad dnes zveřejnil předběžný odhad růstu hrubého domácího produktu (HDP) za letošní druhé čtvrtletí. Výkon české ekonomiky se v letošním druhém čtvrtletí meziročně snížil o 4,9 procenta. Podle Markéty Šichtařové z Next Finance je překvapivé, že zatímco v eurozóně, Německu i na Slovensku HDP na meziroční bázi již zpomaluje svůj propad, v ČR naopak propad akceleruje.

Šichtařová uvedla, že koruna dnešní data víceméně ignorovala. Reakce činila jen pár haléřů. "Bylo totiž otázkou, zda jsou data dobrá či špatná. Z meziročního pohledu jsou katastrofální. Oproti prvnímu kvartálu však již rosteme," míní Šichtařová.

Americký dolar mírně zpevnil, kolem 17:00 se obchodoval na 1,4235 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK