Co se zatopeným automobilem na leasing?

20.08.2002 | , Finance.cz
Domovská stránka


Tisíce lidí se v současné době potýkají s problémem, co se zatopeným automobilem. V první řadě je potřeba zjistit, u které pojišťovny máte sjednané havarijní pojištění. To se týká těch vozů na leasing, u kterých bylo havarijní pojištění zdarma.

Pokud jste si havarijní pojištění sjednávali sami, tak stačí zavolat na příslušnou pojišťovnu a nahlásit pojistnou událost. V případě, že havarijní pojištění sjednávala leasingová společnost, musíte nejdříve zavolat tam a zeptat se, u které pojišťovny máte havarijní pojištění uzavřeno.

Mějte však na paměti, že leasingová společnost za Vás pojistnou událost vyřizovat nebude. Pouze Vám řekne, u které pojišťovny je vůz na leasing pojištěn a vše ostatní je pouze na Vás. Chytré, že?

V následujících řádcích se dozvíte, jak postupovat při ohlášení zatopení vašeho automobilu pojišťovně:

Kdy a jak nahlásit pojistou událost?
Pojistnou událost je třeba pojišťovně nahlásit co nejdříve po jejím vzniku. K tomu je určený formulář o oznámení škodní události.  Získat formulář můžete na pobočkách pojišťoven, nebo si ho můžete vytisknout také na jejich internetových stránkách, někdy je též možné podat oznámení přímo přes internet.  Vyplněný formulář je potřeba poštou nebo osobně doručit na pojišťovnu.

Jak postupovat pri ohlášení?
Při ohlášení je pojišťovně nutné sdělit především jméno a adresu pojištěné osoby, čísla pojistných smluv (případně rodné číslo pro dohledání smlouvy), místo a datum vzniku pojistné události a seznam poškozených a zničených věcí s případnou dokumentací.

Co mohu udělat pro urychlení vyřízení pojistné události?
Pro rychlejší vyřízení, si nafoťte všechny viditelné škody . Dále věci, které byly poškozeny nebo zničeny při povodni uložte za účelem prohlídky likvidátora. Pořiďte si také seznam všech  zničených a poškozených věcí. Pokud máte, připojte také doklady o nákupu všech poškozených věcí. Poslouží jako důkaz, že věci skutečně existovaly.

Likvidátor v akci
Na základě ohlášení pojistné události vyšle pojišťovna likvidátora. Tento pracovník zjisti výši škody a podle toho pojišťovna vyplatí pojistné plnění jako náhradu škody. Podle dosavadních zpráv od pojišťoven jsou pojišťovny připraveny a povolávají pracovníky z nepostižených oblastí ČR, aby se likvidace pojistných smluv v důsledku záplav vyřídily co nejrychleji.

A jak je to s výplatou náhrady škody?
Pojistné plnění bude bude poukázáno na leasingovou společnost, u které máte Váš vůz na leasing. Ta provede v případě totálního zničení automobilu předčasné ukončení leasingové smlouvy a následné vyrovnání. Po odečtení všech plateb, které jste již za leasing zaplatil a po připočtení pojistného plnění Vám leasingová společnost buď vyplatí přeplatek nebo oznámí nedoplatek.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Domovská stránka