Toyota v Číně svolává k prohlídce přes 688.000 vozů

24.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj 24. srpna (ČTK) - Toyota v Číně svolává k prohlídce přes 688.000 osobních vozů Camry a dalších sedanů kvůli vadnému elektrickému ovládání okna. Jde o nejvyšší počet takto svolávaných aut v Číně. Podle analytiků ale nebude mít velký vliv na budoucnost Toyoty na čínském trhu. Jde o malý defekt a týká se jen dvou dodavatelů, napsala agentura Reuters.

Přesto analytici říkají, že by některé zájemce o nové vozy mohla zpráva odradit a koupí si raději auto od některého z evropských či amerických výrobců.

Zprávu přinesl čínský úřad dohlížející na trh. Mluvčí čínské divize Toyoty dodal, že v souvislosti s defektem nejsou žádné zprávy o případném zranění či nehodě.

"Rozsah akce je velký, vzhledem k povaze defektu z toho ale Toyota nebude mít větší problém," uvedl analytik CSM Worldwide. "Určitý vliv to ale v krátké době bude mít," dodal.

V první polovině roku Toyota prodala v Číně 284.000 osobních vozů. Jde o téměř stejný počet jako před rokem, především kvůli omezené nabídce malých modelů.

Americký General Motors proti tomu v pololetí zvýšil v Číně prodej o 38 procent. Pomohlo mu v tom snížení daní, kterým Peking podporuje odbyt menších vozů.

Svolávané vozy Camry a Yaris vyrobil čínský společný podnik Guangzhou Auto od poloviny května 2006 do konce minulého roku. Společný podnik Tianjin FAW Toyota pak z loňské produkce svolává vozy Vios a z produkce mezi květnem 2007 a loňským prosincem ještě model Corolla, napsaly agentury Reuters a AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK