HN: Odsouzený úředník MF Šnábl nabídne v úterý svoji rezignaci

31.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. srpna (ČTK) - Ředitel mezinárodněprávního odboru ministerstva financí (MF) Radek Šnábl, který byl letos v dubnu pravomocně odsouzen za daňový podvod ke dvouletému podmíněnému trestu a vysoké pokutě, nabídne v úterý ministru financí Eduardu Janotovi svoji rezignaci. Šnábl to uvedl v rozhovoru pro Hospodářské noviny (HN).

"Nelpím na svém postu, hlavně se chci očistit ve vlastní kauze, jsem nevinný," řekl Šnábl. Už v dubnu, kdy trest dostal, nabídl svoji rezignaci tehdejšímu ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi. Ten ji však nepřijal s tím, že byl pro stát díky vítězství ve sporech zcela nepostradatelný. Nyní ovšem Šnábl podle HN naznačil, že své odstoupení považuje za nejschůdnější řešení.

Po ministru financí bude chtít vysvětlení i předseda vlády Jan Fischer, tvrdí premiérův mluvčí Roman Prorok. Janota chce názor říci až po úterním jednání se svým podřízeným, píšou HN.

Na celý případ upozornila Mladá fronta Dnes (MfD) na konci minulého týdne. Podle MfD byl Šnábl v roce 1999 jako podnikatel členem skupiny, jež si nechala neoprávněně vrátit DPH. Tři podnikatelé, mezi které Šnábl tehdy patřil, vykázali fiktivní vývoz hracích automatů do Arménie. Pak požádali stát o vrácení daně z přidané hodnoty a získali 5,5 milionu korun. Druhý pokus, kdy chtěli přes sedm milionů, jim už podle MfD nevyšel.

Šnábla přivedl na ministerstvo financí Jiří Rusnok, který si ho vybral jako poradce a jako poradce ho poté vzal i na ministerstvo průmyslu a obchodu. O jeho "obchodování" s automaty prý nic netušil. Na ministerstvo financí se pak Šnábl vrátil nejprve jako poradce Vlastimila Tlustého a pak Miroslava Kalouska. Mezinárodněprávní odbor řídí od května 2007.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK