Reakce na návrh USA pro obnovení rovnováhy ekonomiky smíšené

23.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 23. září (ČTK) - Reakce na americký návrh založit rámec pro obnovení rovnovah v globální ekonomice jsou těsně před summitem skupiny G20 zatím smíšené. Zatímco britský premiér Gordon Brown návrh silně podpořil a prohlásil, že pro něj existuje široká podpora, Brazílie se naopak postavila proti a na odpor by mohl plán narazit i u největší rozvojové mocnosti Číny.

Americký prezident Barack Obama apeloval na počátku týdne na světové lídry před pittsburghským summitem G20, aby usilovali o obnovení globálních rovnovah. Dokument, který nastiňuje americkou pozici před summitem, pak vyzval ekonomiky založené na vývozu k větší spotřebě a spotřebitelské a zadlužené země jako USA k podpoře úspor. Podle USA by Mezinárodní měnový fond měl z tohoto hlediska hodnotit jednotlivé členské země.

V posledním desetiletí se ve světě prohloubily nerovnováhy v obchodě a peněžních tocích. Zatímco u velkých vývozců jako Čína vznikají obrovské přebytky peněz na běžném účtu, země jako USA mají naopak stále vyšší platební deficity - to vede k rozsáhlým přesunům financí, které mohou pak být v globální ekonomice zdrojem napětí. Ekonomové a mezinárodní instituce proto volají po tom, aby se exportérské země zaměřily více na domácí spotřebu a dlužníci podpořili zvyšování úspor.

Brown v úterý uvedl, že vytvoření rámce pro zmírnění nerovnovah má mezi zeměmi G20 "značnou podporu". Myšlenku podpořil také kanadský premiér Stephen Harper, který řekl, že světový růst už nemůže záviset jen na "přetíženém" americkém spotřebiteli.

Francouzská ministryně financí Christine Lagardeová však vyjádřila skepsi a upozornila, že postupující oživování ekonomiky by mohlo závazky učiněné v této oblasti podkopat. Není také jasné, zda plán podpoří z vyspělých zemí dva velcí vývozci Německo a Japonsko.

Nesouhlas s plánem zatím vyjádřila Brazílie, podle níž není jasné, jak by se měly jednotlivé země monitorovat jinak než dnes. "V této podobě je návrh nesrozumitelný a my s ním nesouhlasíme," řekl brazilský ministr financí Guido Mantega a připomněl, že ekonomickou situaci jednotlivých zemí MMF už pravidelně monitoruje. Mantega dodal, že požádal ministerstvo financí USA o vysvětlení, nic však nedostal.

Vládnou také pochyby, zda něco takového podpoří Čína. Pode analytiků není příliš pravděpodobné, že by Peking podpořil změny, které by mohly ohrozit čínský ekonomický růst. Čína by přišla o pracovní místa v průmyslu, získala by naopak v sektoru služeb, který se na západních ekonomikách podílí velkou většinou, avšak v Číně je zatím slabý.

Soukromá spotřeba v Číně tvoří jen něco přes třetinu hrubého domácího produktu, zatímco v USA nebo Británii to jsou už téměř tři čtvrtiny. Druhou stranou tohoto stavu je vysoká míra úspor, která v Čína a Indii dosahuje asi 40 procent, zatímco v USA jsou to jen asi tři procenta HDP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK