UNASO: Reálný zisk sázkových firem loni nepřesáhl 10 mld. Kč

18.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. října (ČTK) - Reálný zisk všech provozovatelů sázení a loterií loni v tuzemsku nepřekročil deset miliard korun a jejich hrubé tržby se pohybovaly kolem 22 miliard korun, sdělilo ČTK Sdružení zábavního průmyslu UNASO. Reagovalo tím na informace, že zisky provozovatelů převyšují 100 miliard korun.

"Rádi bychom reagovali na nepravdivé nebo hrubě zkreslené informace o provozování loterií a jiných podobných her," uvedli zástupci sdružení v prohlášení, které má ČTK k dispozici.

Za obrovské zisky provozovatelů jsou vykazovány částky o celkové velikosti sektoru, které se objevily ve zprávách o návrzích na omezení hazardu a zpřísnění podmínek pro podnikání v oblasti loterií a sázení. Novou zákonnou úpravu nyní navrhují ministerstvo financí (MF), KDU-ČSL a hlavní město Praha.

Zmíněných asi sto miliard korun je částka, kterou sázející loni vyhráli ze svých vkladů do hry. Tyto vklady činily 128,5 miliardy korun. Vklady i výhry byly loni rekordní. Rozdíl vkladů a výher tvoří hrubé tržby provozovatelů, ze kterých se ještě platí správní a místní poplatky, poplatky na státní dozor a odvody na veřejně prospěšné účely. Ty loni v součtu činily 7,7 miliardy korun.

Sázkové a loterní firmy neplatí daně, ale jejich skutečné "zdanění" zmíněnými poplatky a odvody je podle zástupců sdružení vyšší než běžná sazba daně z příjmu firem. Podíl poplatků a odvodů na všech hrubých příjmech ze sázení loni činil 25,6 procenta. Z hrubých tržeb navíc ještě provozovatelé hradí provozní náklady.

MF chce finanční zatížení provozovatelů hazardu ještě zvýšit. K důvodům patří i podezření ze zneužívání odvodů na veřejně prospěšné účely. "Navrhované vyšší zdanění odvětví je dáno naším záměrem vyvážit větší míru společenských rizik, které toto odvětví přináší," uvedl mluvčí MF Jakub Haas.

UNASO, které sdružuje hlavně provozovatele automatů, podezřelé odvody odmítá. "O využití námi odvedených prostředků rozhoduje výhradně obec," poukazuje. UNASO dále upozorňuje, že od roku 1990 nebyl nikdo z provozovatelů herního průmyslu trestně stíhán za porušování loterního zákona.

Dostupnost sázení je v Česku podle kritiků vyšší než ve všech zemích EU. S hazardem jsou spojované negativní jevy jako kriminalita, patologické hráčství nebo rozpady rodin. Podle pražského magistrátu je na území hlavního města 81 kasin, zatímco třeba Brusel, Vídeň nebo Madrid mají jediné. Heren je v tuzemsku kolem 5500 a hracích automatů asi 55.000.

Sdružení poukazuje, že například v sousedním Německu byl celkový hrubý příjem z hazardních her v přepočtu na obyvatele v roce 2006 více než dvojnásobný než v Česku a ve Španělsku ve stejném roce evidovali přes 350.000 hracích automatů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK