Maďarští železničáři vyhlásili na pondělí stávku

18.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 18. října (ČTK) - Maďarští železničáři vyhlásili na pondělí stávku proti vládní reformě systému veřejné dopravy a propouštění. Podle prohlášení maďarského ministerstva dopravy ale důvody neobstojí, protože odborový svaz VDSZSZ vykládá chystané změny špatně. Odboráři namítají, že dostali o plánech změn jen kusé informace.

Šéf odborového svazu István Gaskó uvedl, že kabinet hodlá v příštím roce ponechat v provozu jen 3000 kilometrů tratí. Podle něj se to přitom nebude týkat jen druhořadých tratí, ale i hlavních tahů.

Dodal, že kvůli tomu přijdou o práci desítky tisíc lidí. Avšak podle ministerstva si odboráři vykládají záměry vlády mylně, a to bez zlého úmyslu nebo záměrně. Svaz proto v pátek oznámil, že v pondělí protest obnoví.

Ministr dopravy Péter Hónig označil stávku za předčasnou a uspěchanou. Jednání všech zainteresovaných stran se mají podle ministerstva uskutečnit během příštího týdne dvakrát.

Gaskó dnes uvedl, že protest začne na pravidelných linkách, které vyjíždějí mezi půlnocí a šestou hodinou ráno v závislosti na regionu. Podle něj zaslala železniční společnost MAV návrh časového plánu na příští rok svazu VDSZSZ až v sobotu večer.

V návrhu se uvádí, že omezení čeká jen 30 tratí. VDSZSZ to odhaduje na úspory kolem jedné miliardy forintů (96,8 milionu Kč). Ve skutečnosti je to jen zlomek ze 40 miliard forintů, které chce vláda z prostředků pro železnici vyškrtnout. Gaskó proto dodává, že další plány propouštění budou muset následovat, napsala agentura MTI.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK