Týden: Američané financují Agrobanku

18.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. října (ČTK )- Bankovní dům GE Money Bank poskytl loni i letos peníze Agrobance na to, aby mohla být dokončena její likvidace. Celkem připlulo do Agrobanky zhruba 20 milionů korun, píše časopis Týden ve svém nejnovějším vydání, které vyjde v pondělí.

GE Money Bank, která patří do amerického konglomerátu General Electric, tak financuje proces likvidace Agrobanky. "Jsou to prostředky, které GE Money Bank poskytla na právní služby a další náklady Agrobanky. Jde o věci spojené s ukončením likvidace Agrobanky," uvádí likvidátor Agrobanky Petr Čermák.

Likvidovaný ústav totiž žádné další prostředky na nákladné právní služby nemá. Celková částka poskytnutá GE Money Bank se podle Čermáka "řádově blíží dvaceti milionům". Zda peníze musí Agrobanka vrátit, či nikoli, neuvedl s odůvodněním, že jde o součást dohod.

Poskytnuté peníze jsou podle Čermáka určeny na to, aby mohla pokračovat likvidace Agrobanky a právní úkony s ní spojené. "V jejich rámci probíhá i jednání o narovnání," dodává Čermák. Během těchto jednání se dohadují podmínky smíru mezi akcionáři Agrobanky a GE Money Bank.

Smírem mezi akcionáři Agrobanky v čele s finančníkem Pavlem Tykačem a GE Money Bank by totiž skončily soudní spory, které napadají prodej zdravé části Agrobanky do rukou finanční části General Electric.

GE Money Bank si už pro účely narovnání vytvořila rezervu ve výši 800 milionů korun. Tyto prostředky by získali akcionáři likvidovaného bankovního domu. Financování likvidace Agrobanky svědčí o tom, že GE Money Bank má zájem, aby došlo k dohodě a bankovní dům neskončil v konkursu.

Centrální banka uvalila na Agrobanku nucenou správu 17. září 1996. V té době úřadovaly v tehdejší bankovní pětce "tvrďáci" z Motoinvestu v čele s Pavlem Tykačem. O dva roky později už bankovní byznys kupuje skupina General Electric. Od té doby zahájil Tykač jako hlavní hráč tažení Agrobanky proti České národní bance, uzavírá Týden.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK