Euro nad 1,50 USD bude podle Paříže pro Evropu katastrofa

20.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 20. října (ČTK) - Pokud kurz eura překročí hranici 1,50 dolaru, bude to pro evropský průmysl a evropskou ekonomiku katastrofa. Prohlásil to dnes hlavní ekonomický poradce francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho Henri Guaino. Euro se dnes vyšplhalo těsně pod 1,50 USD, kde bylo naposledy loni v srpnu.

Pokles dolaru je podle Guaina důsledkem americké politiky snížit pomocí zvýšené inflace hodnotu jejich státního dluhu. V určité chvíli se silné euro stane pro Evropu nesnesitelnou zátěží a Evropa bude muset reagovat nejspíše tištěním peněz, což však rovněž povede k inflaci, dodal Guaino.

Od začátku roku euro k dolaru posílilo o zhruba sedm procent a dnes se dostalo až na 1,4995 USD. Na silné euro proti dolaru a jeho negativní vliv na podnikání si opakovaně stěžuje zejména šéf evropského výrobce letadel Airbus Louis Gallois. Silné euro zdražuje evropský vývoz a snižuje konkurenceschopnost evropského zboží v cizině.

Guaino uvedl, že Spojené státy "zaplavují svět peněžní likviditou", což může vyvolat inflační spirálu. "Jestliže Američané budou dál produkovat dolary a dolar oslabovat, dojde to k bodu, kdy už to dál nepůjde," řekl. "Co pak můžete dělat? Buď můžete vytvářet likviditu, abyste euro oslabili, nebo necháte euro růst, růst, a růst a úplně vás to zadusí," dodal Guaino.

Na silné euro si tradičně nejvíce stěžují právě francouzští politici, zatímco Německu, které je největším vývozcem na světě, silná evropská měna tolik nevadí. Německá asociace vývozců BGA dnes uvedla, že situace v obchodě se v příštích měsících zlepší, přestože hrozí další zpevnění eura.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK