Korn/Ferry: Nálada světových vrcholových manažerů se zlepšuje

20.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. října (ČTK) - Nálada světových vrcholových manažerů v souvislosti se směřováním současné ekonomiky se zlepšuje. Přesto zhruba tři čtvrtiny z nich míní, že se krize na pracovním trhu ještě nedotkla dna. Vyplývá to z průzkumu, který uskutečnila společnost Korn/Ferry International od května do června 2009.

V porovnání s předchozím průzkumem z března vzrostl z 16 na 40 procent podíl respondentů, kteří pozorují, že se ekonomická situace zlepšuje. Na 71 procent dotázaných pociťovalo, že by zlepšení mohlo být výraznější až teprve během druhé poloviny roku 2009.

Většina manažerů (60 procent) nadále popisuje celkový stav ekonomiky negativně. Na 39 procent ho kategorizovala jako "krutou recesi" a čtyři procenta jako depresi. Avšak i tato čísla byla podstatně nižší než v březnu, kdy jako "krutou recesi" popsaly situaci dvě třetiny respondentů a depresi šest procent z nich.

Za nejpřesnější indikátor kondice současné ekonomiky považují vrcholoví manažeři data z pracovního trhu (42 procent). Ty následují "postoj spotřebitele a výsledky průzkumu", pak informace o výrobě či průmyslu, maloobchodní čísla (13 procent) a data z akciových trhů (11 procent). Inflace a údaje o domácnostech získaly pouze pět a čtyři procenta z celkových odpovědí.

Perspektivy ozdravění pracovního trhu zřejmě zpomalují finanční trhy. Na 73 procent respondentů tvrdí, že se krize ještě nedotkla dna pracovního trhu. Na 29 procent předpovídá, že to pravé dno přijde letos ve čtvrtém čtvrtletí, a sedm procent míní, že přijde až v roce 2010. Jen 27 procent manažerů si myslí, že dna již bylo dosaženo.

Dotazník společnosti Korn/Ferry International je založen na globálním průzkumu u vedoucích pracovníků. Tento vyplnili respondenti ze 70 zemí, kteří zastupují široké spektrum průmyslových odvětví. Korn/Ferry International je předním celosvětovým poskytovatelem služeb v oblasti vyhledávání vrcholového managementu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK