Plzeňský kraj vybere do měsíce železničního dopravce na tři tratě

20.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 20. října (ČTK) - Do tendru na dopravce na třech železnicích v Plzeňském kraji se přihlásily České dráhy, Viamont, ČSAD Jablonec a RegioJet, dceřiná firma Student Agency. Krajský úřad bude otevírat obálky s nabídkami 29. a 30. října. Vítěz bude znám v polovině listopadu. ČTK to řekl vedoucí krajského odboru dopravy Jaroslav Vejprava. Vítěz poptávkového řízení uzavře s krajem smlouvu na 15 let, tedy do prosince 2026.

Kraj vyhlásil výběrové řízení na železniční dopravce pro tři motorové tratě, mezi nimi na dvě páteřní z Plzně na Domažlice a Žatec. Od konce roku 2011 už by tam nemusely zajišťovat osobní dopravu České dráhy. Zadávací dokumentaci si vyzvedlo osm firem. "Ze silných firem se nakonec omluvila Veolia, která se tendru nezúčastní," uvedl Vejprava.

Nový dopravce nebo opět ČD by se měl objevit od prosince 2011 na tratích Plzeň - Žatec (v úseku Plzeň - Blatno), Plzeň - Domažlice - Furth im Wald (v úseku Plzeň - Domažlice) a na kratší lokální linii Nýřany - Heřmanova Huť ne severu Plzeňska. "Chceme tam mít nové vozy a výrazně zlepšit komfort pro cestující," řekl krajský radní pro dopravu Jaroslav Bauer.

Předstih dvou let je nutný, aby si vítězní dopravci nechali vyrobit vozy podle požadavků kraje. Vítěz poptávkového řízení uzavře s krajem smlouvu na 15 let, tedy do prosince 2026. Bude pravidelně dostávat dotaci na zajištění dopravní obslužnosti.

RegioJet, který podání nabídky v Plzeňském kraji potvrdil, prošel minulý pátek úspěšně schvalovacím řízením a získal osvědčení dopravce pro provoz na celé železniční síti v ČR. "Z pohledu práva splňujeme všechny podmínky, můžeme vyjet," uvedl majitel Student Agency Radim Jančura.

Podmínkou tendru je podle něj nasazení nových moderních vlaků, výrazné zkrácení jízdních dob, garance kvality a dodržování jízdního řádu a zajištění navazujících služeb pro cestující. Kraj si od vypsání výběrového řízení slibuje zvýšení kvality vozidel a počtu spojů a snížení ceny, kterou za zajištění regionální dopravy platí. "Nabídli jsme to nejlepší, co moderní železnice umí," dodal obchodní ředitel firmy RegioJet Jiří Schmidt. Podle něj by měl kraj podle zveřejněného harmonogramu soutěže vyhodnotit nejlepší nabídku do 29. října.

Plzeňský kraj chce v roce 2012 nebo 2013 vyhlásit tendr také na zajištění dopravy osob na elektrifikovaných tratích Plzeň - Praha a Plzeň - Cheb a na doplňkových motorových tratích.

Důvodem tohoto kroku je podle radního požadavek Rady Evropy, aby příjemce veřejných dotací prošel nediskriminačním výběrovým řízením. Výjimka EU platí do roku 2019, takže podle Bauera je čas.

Na zajišťování osobní dopravy na všech železnicích v regionu má nyní kraj uzavřenou s ČD smlouvu na neurčito. Jednotlivé tratě, na něž budou vyhlašována výběrová řízení, bude kraj postupně z kontraktu vyčleňovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK