Hřebčín v Kladrubech nemá peníze na komplexní projekt obnovy

20.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kladruby nad Labem (Pardubicko) 20. října (ČTK) - Kladrubský hřebčín nemá peníze na komplexní projekt, který by mu přinesl stamilionové dotace na modernizaci. Může tak přijít o možnost o ně požádat. Vedení hřebčína připravilo několik dílčích projektů, celkový plán však schází, řek ČTK ředitel Jaroslav Dražan. Vláda kvůli tomu v pondělí odložila transformaci hřebčína ze státního podniku na příspěvkovou organizaci ministerstva zemědělství, která může o dotace požádat.

Hřebčín měl v plánu získat nejdříve dotace z Integrovaného operačního programu (IOP) na opravy kaple, kostela, obnovu soch a jedné z budov. Projekty konzultoval na ministerstvu kultury, zbývalo ještě doplnit studii udržitelnosti, kterou zpracovává Regionální rozvojová agentury Pardubického kraje. Hlavní část oprav měla následovat později. "Na celkový projekt nám nikdo nedal peníze. Z čeho má podfinancovaný hřebčín projektovou dokumentaci financovat? Proto se vše rozložilo na další etapy," řekl Dražan.

Hřebčín musí podat žádost o dotace na ministerstvo kultury do 29. října. To však jako státní podnik udělat nemůže. Vláda podmínila rozhodnutí o změně právní formy tím, že bude k dispozici smysluplný projekt, který by umožňoval čerpání peněz z evropských fondů.

Areál hřebčína s desítkami objektů je již léta ve velmi špatném stavu. Pardubický kraj letos státnímu podniku věnoval čtyři miliony korun na geodetické práce nutné jako podklady pro chystané projekty. Hřebčín potřebuje opravit objekty včetně zámku, postavit ubytovací a stravovací zařízení a jízdárnu a upravit rozsáhlý historický park. V havarijním stavu je kanalizace. Hřebčín by mohl získat až zhruba 350 milionů korun z IOP a až 100 milionů korun z Regionálního operačního programu (ROP).

Dražana, který kladrubský hřebčín řídí od dubna letošního roku, již také ministerstvo zemědělství jmenovalo ředitelem nové příspěvkové organizace Národní hřebčín Kladruby nad Labem, která byla kvůli čerpání dotací založena. Organizace má převzít majetek, práva a závazky státního podniku, který by byl poté zrušen. Dražan naopak prosazoval, aby nová organizace pouze vyřizovala žádosti o dotace, majetek si měl ponechat původní státní podnik stejně jako vedení plemenných knih.

"K transformaci Národního hřebčína v Kladrubech si na jednání vlády vyžádal premiér podklad, který zhodnotí přínosy transformace pro hřebčín. Tento podklad připravíme spolu s ministerstvy pro místní rozvoj a kultury a v průběhu listopadu dojde na vládě k dalšímu jednání o transformaci," sdělil ČTK Ondřej Veselý z odboru komunikace ministerstva zemědělství.

Hřebčín má podle něj stále možnost podporu získat, i když bude transformace schválena až v listopadu. Ministerstvo zemědělství jedná se zmíněnými dvěma ministerstvy o možných zdrojích podpory.

Kladrubský hřebčín, datuje své počátky do roku 1579, kdy mu císař Rudolf II. udělil statut císařského dvorního hřebčína. Od roku 2007 je díky chovu starokladrubských koní vyšlechtěných z koní starošpanělských kandidátem na prestižní seznam UNESCO.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK