Akcie na pražské burze otočily směr a posílily

20.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. října (ČTK) - Pražský akciový trh, který dopoledne ztrácel pod tíhou poklesu Erste Bank a Telefóniky O2, odpoledne otočil směr a posílil. Hlavní index PX přidal 1,48 procenta na 1169,1 bodu, vyplývá z výsledků burzy. Tahounem trhu byly akcie ČEZ, které po téměř týdenním poklesu přilákaly kupce a vyskočily o 4,14 procenta při více než miliardovém objemu obchodů.

Obchody s ostatními tituly byly velmi nízké, celkem se v systému SPAD během dneška zobchodovaly akce za necelé 1,8 miliardy korun.

Zisky si dnes díky rostoucím cenám ropy připsala také těžební NWR, posílila o 1,72 procenta na bezmála 175 korun.

V mazání ztrát dnes pokračovala mediální skupina CME, její cenné papíry podražily o 3,16 procenta na 490 Kč.

Klesaly naopak akcie pojišťovací skupiny VIG, a to o rovná dvě procenta na 1079 Kč. V červených číslech dnes skončily ještě akcie developera ECM; přišly o 0,53 procenta na 353,60 koruny. "Slova šéfa developerské společnosti ECM o tom, že nečeká zisk v příštích dvou kvartálech, zjevně nikoho nepřekvapila a titul uzavřel za klasicky minimálního zájmu investorů jen s mírnou ztrátou," komentoval výsledek Miroslav Adamkovič z Komerční banky. Druhý developer Orco byl dnes úspěšnější, posílil o 1,42 procenta na 196,25 Kč.

Ostatní tituly obchodované na pražské burze si dnes připsaly zisky do jednoho procenta, naopak evropský index Eurostoxx50 podle Adamkoviče táhnou dolů zejména banky a také chemický a stavební sektor. Daří se naopak mediálním titulům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK