Návrh na nižší DPH u některých služeb je před schvalováním

20.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. října (ČTK) - Návrh na přesunutí některých služeb do nižší sazby daně z přidané hodnoty je po dnešku ve sněmovně před závěrečným schvalováním. Podle vládní novely by do nižší sazby mohly spadat například opravy kol, oděvů, kadeřnické nebo restaurační služby. Změna se týká také knih. Mezi poslanci ale dnes návrh vyvolal polemiku na téma, zda si může stát dovolit tímto způsobem přijít o několik miliard korun.

Podle důvodové zprávy by mohl návrh připravit státní pokladnu až o 7,7 miliardy korun. Ministr financí Eduard Janota dnes výpadek příjmů odhadl na čtyři až pět miliard korun s tím, že návrh rozpočtu na příští rok s tím už počítá. Stínový ministr financí ČSSD Bohuslav Sobotka ale prohlásil, že mu případný výpadek peněz připadá jako luxus a není si jist, zda si ho Česko v současné situaci může dovolit. Podobně se vyjádřil i lidovec Ludvík Hovorka.

Janota návrh hájil také tím, že jde o výsledek jednání 27 ministrů financí členských zemí EU, kteří se na tomto řešení shodli jako na jednom z nástrojů proti krizi.

Základní sazba daně činí 19 procent. Novela vychází z dohody ministrů financí zemí EU o možnosti zařadit některé položky do snížené sazby daně. Týká se to zejména služeb s vysokým podílem lidské práce, restauračních služeb s výjimkou podávání alkoholu a tabákových výrobků a knih na jakýchkoli nosičích. Asociace hotelů a restaurací již dříve uvedla, že návrh nepovede jednoznačně ke snížení cen, ale pomůže udržet tisícovky pracovních míst.

Návrh počítá i s tím, že opravy a modernizace staveb pro bydlení budou natrvalo ve snížené sazbě. Dosud platná výjimka, která to umožňovala, měla skončit k poslednímu dni příštího roku.

Předloha také navyšuje horní hranici osvobození dováženého zboží od daně. Osvobození se dosud vztahovalo na věci "nepatrné hodnoty" do částky 22 eur, tedy asi 600 korun. Nově se hranice posouvá vzhůru až na 150 eur, tedy asi 3300 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK