Akcie v USA dopoledne klesly o tři čtvrtě procenta

20.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. října (ČTK) - Akcie velkých amerických korporací i menších firem dopoledne klesly kvůli smíšeným údajům o vývoji makroekonomiky i čtvrtletním výsledkům firemního hospodaření. Investory znepokojila zejména zpráva o výstavbě domů.

Index Dow Jones klesl v poledne newyorského času na 10.018,4 bodu a Nasdaq Composite na 2159,9 bodu. Indexy tak ztratily zhruba tři čtvrtě procenta.

Výrobní ceny ve Spojených státech v září proti předchozímu měsíci nečekaně klesly o 0,6 procenta. Způsobil to hlavně propad cen energií o 2,4 procenta. Meziročně se ceny snížily o 4,8 procenta, a zaznamenaly tak propad již desátý měsíc za sebou. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo ministerstvo práce.

Výstavba obytných domů ve Spojených státech se v září v přepočtu na celý rok zvýšila o polovinu procenta na 590.000 jednotek; analytici přitom očekávali lepší výsledek. Hůře si vedl segment bytových domů, naopak zájem o rodinné domy se zvýšil.

Statistiky tak zastínily výsledkové zprávy počítačové firmy Apple, výrobce těžké techniky Caterpillar i zdravotní pojišťovny UnitedHealth, napsala agentura AP. Polední hodnoty indexů jsou z Yahoo! Finance.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK