VW koupí v Porsche podíl 49,9 procenta za 3,9 miliardy eur

20.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 20. října (ČTK) - Největší německá automobilka Volkswagen převezme ve výrobci sportovních vozů Porsche AG podíl 49,9 procenta místo původně plánovaných 42 procent. Za podíl zaplatí 3,9 miliardy eur (100,8 miliardy Kč). Koupě podílu je prvním krokem v dohodnuté fúzi Volkswagenu s Porsche SE, která má být dokončena v roce 2011.

VW také uvedl, že pokračuje v plánované kooperaci s Porsche mnohem lépe, než očekával. VW dodává pro vozy Porsche zhruba třetinu součástek, včetně karosérií pro čtyřdvéřové modely Cayenne a Panamera, a spolupráci chce dále rozšířit.

Holdingová společnost Porsche SE v srpnu uvedla, že v rámci plánu integrace prodá Volkswagenu podíl 42 procent ve výrobci aut Porsche AG. Za podíl měl VW zaplatit 3,3 miliardy eur.

Porsche se původně snažil převzít Volkswagen, ve kterém nyní drží podíl 51 procent a vlastní opce na nákup dalších akcií. Chtěl tak získat napojení na důležité součástky a technologie potřebné ke splnění přísných ekologických limitů. Ve snaze o převzetí se ale firma výrazně zadlužila, takže se nyní potýká s finančními problémy a byla nucena se dohodnout na pomoci s VW, napsala agentura Reuters.

VW nedávno uvedl, že požádá akcionáře na mimořádné valné hromadě 3. prosince o schválení emise až 135 milionů nových preferenčních akcií. Vydání akcií má připravit cestu k převzetí podílu v Porsche. Hodnota emise by podle současné ceny preferenčních akcií VW mohla dosáhnout zhruba deseti miliard eur. Porsche se má časem stát desátou značkou skupiny Volkswagen, do které patří také česká Škoda Auto.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK