Americké akcie v úterý klesly

21.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. října (ČTK) - Americké akcie v úterý oslabily, protože neuspokojivé údaje o trhu práce a inflaci ve Spojených státech přiměly investory k vybírání zisků. V pondělí akcie díky příznivým firemním výsledkům uzavřely na 12měsíčním maximu.

Nejsledovanější Dow Jonesův index se snížil o 0,50 procenta na 10.041,48 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 0,62 procenta na 1091,06 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite o 0,59 procenta na 2163,47 bodu, napsala agentura Reuters.

Americké ministerstvo obchodu v úterý oznámilo, že výstavba obytných domů ve Spojených státech se v září zvýšila o 0,5 procenta. Analytici však počítali s výraznějším nárůstem. Výrobní ceny v USA v září překvapivě klesly o 0,6 procenta.

Chemický koncern DuPont oslabil o 2,2 procenta a nápojový gigant Coca-Cola o 1,3 procenta poté, co čtvrtletní tržby obou podniků zaostaly za očekáváním. Strojírenská společnost Caterpillar však díky překvapivě vysokému zisku stoupla o tři procenta.

"Trh se snaží vstřebat všechny zprávy o firemních ziscích a zjistit, jak si stojí ekonomika. V poslední době trh celkem dobře rostl, takže teď část zisků vrací," uvedl obchodník Giri Cherukuri ze společnosti OakBrook Investments.

Dolar v úterý oživil ze 14měsíčního minima vůči koši měn, protože někteří evropští a asijští politici vyjádřili znepokojení kvůli jeho slabosti. Euro vůči dolaru oslabilo o 0,2 procenta na 1,4931 USD poté, co se mu nepodařilo překonat hranici 1,50 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK