Japonské akcie skončily bez větších změn, dolar zpevnil

21.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 21. října (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu dnes oslabovaly, ztráty ale nakonec smazaly a uzavřely jen v mírné ztrátě. Obchodování bylo poměrně klidné a hlavní index přechodně i zpevnil. Obchodníci nyní vyčkávají hlavně na další zprávy o hospodaření předních firem. Na devizových trzích se stabilizoval kurz dolaru, do značné míry však jen díky tomu, že se dostavil výběr zisků u komoditních měn.

Index Nikkei 225 oslabil o 3,45 bodu a den uzavřel poklesem o 0,03 procenta na hodnotě 10.333,39 bodu. V úterý se dostal nejvýše za poslední tři týdny. Širší index Topix zůstal rovněž bez větších změn na 913,70 bodu.

Trh reagoval i na úterní statistiku ze Spojených států, která ukázala, že obytných domů se v USA nestaví tolik, jak se předpokládalo. Tento faktor dnes ovlivnil obchodování v celé Asii, neboť svědčí o tom, že americká ekonomika se možná zotavuje pomaleji, než se čekalo. V Tokiu z toho důvodu například klesaly akcie společnosti Advantest.

V růstu naopak pokračovaly akcie letecké Japan Airlines, která prochází restrukturalizací. Akcie výrazně zpevnily už v předchozích dnech a dnes přidaly dalších téměř sedm procent. Vzhůru se vydaly také akcie přepravních firem, na které příznivě působil růst klíčového indexu v tomto odvětví.

Na devizových trzích se stabilizoval kurz dolaru, z části ale proto, že se část obchodníků rozhodla vybrat zisky z předchozího růstu takzvaných komoditních měn. To je například kanadský, australský a novozélandský dolar. Kurzy těchto měn vystoupily na mnohaměsíční maxima v reakci na očekávané další zlepšení stavu globální ekonomiky. To s sebou přinese i vyšší poptávku po komoditách.

Kanadská centrální banka upozornila, že zatím nelze přistoupit ke zvyšování úrokových sazeb, neboť příznivý vývoj ekonomiky podkopává silný kurz kanadského dolaru. Zpráva okamžitě způsobila pokles kurzu kanadské měny. Ke zvyšování úroků už ale přistoupila Austrálie.

"Odhodlání kanadské centrální banky držet sazby nízko až do příštího roku ovlivnilo i další měny této kategorie," řekla analytička devizového trhu ve společnosti RBC Capital Sue Trinhová. Novozélandský dolar oslabil méně, protože tamní centrální banka uvedla, že vysoký kurz měny nemusí být překážkou ke zvýšení úroků.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu americké měny ke koši šesti hlavních světových měn, oslabil o 0,1 procenta na 75,511 bodu. Zůstává ale nad úterní hodnotou 75,103 bodu, což byla nejnižší úroveň od loňského srpna. Australský dolar k americkému klesl na 0,9223 AUD, ale kivi, jak se říká novozélandskému dolaru, zůstal na 0,7505 NZD.

Euro k dolaru oslabilo o 0,1 procenta na 1,4929 USD, kanadský dolar k americkému se udržel blízko úterního kurzu 1,0474 CAD. Americký dolar k japonskému jenu klesl o 0,1 procenta na 90,69 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK