Objem nových hypoték občanům do září spadl o 38 pct

21.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. října (ČTK) - Objem nových hypoték poskytnutých občanům za tři čtvrtletí meziročně propadl o 38,4 procenta na 57 miliard korun. Nižší objem občanských hypoték byl naposledy od ledna do září 2005, vyplynulo z dnes zveřejněného ukazatele Fincentrum Hypoindex.

Jen v září banky poskytly hypotéky za 5,4 miliardy korun, což bylo v porovnání se stejným loňským měsícem méně o takřka 45 procent. Počet poskytnutých hypoték v září činil 3265, což znamenalo meziroční pokles o více než 40 procent.

Na výkonu trhu se tak neprojevily zvýhodněné nabídky, které s příchodem podzimu připravila řada bank s cílem skomírající trh hypoték oživit. Konkurenční boj se ale podle odborníků začíná projevovat u úroků. Průměrná úroková sazba všech nových hypoték se snížila o 0,04 procentního bodu na 5,63 procenta. Sazba hypoték s fixací na rok se snížila o výrazných 0,17 procentního bodu na 5,94 procenta.

"Pokles úrokových sazeb u nově uzavíraných hypoték je důsledkem zostřeného souboje bank o výrazně se zmenšující počet klientů," uvedl ředitel hypotečního serveru www.honzovahypoteka.cz Jiří Paták s tím, že pokles sazeb lze čekat i v říjnu a listopadu, což jsou pro hypotéky tradičně silné měsíce.

Zpomalení trhu hypoték je podle analytiků důsledkem hospodářské recese, zpřísnění podmínek v bankách, vývoje trhu s bydlením nebo zvýšené obezřetnosti žadatelů o hypotéky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK