Liberecký kraj znovu jedná s Radiokomunikacemi o koupi Ještědu

21.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 21. října (ČTK) - Liberecký kraj obnovil jednání s Českými Radiokomunikacemi o koupi Ještědu, která se v červenci kvůli nedostatku peněz v krajském rozpočtu zastavila. Vlastnictví horského hotelu a vysílače je podmínkou k tomu, aby bylo možné čerpat evropské dotace na nutnou rekonstrukci této památky, řekl dnes novinářům liberecký hejtman Stanislav Eichler.

Rekonstrukce stavby přijde podle něj na více než 200 milionů korun a kraj na ni chce žádat dotaci z programu ministerstva kultury. Kraj v tuto chvíli nemá na koupi Ještědu peníze. V rozpočtu měl sice na letošní rok vyčleněno 100 milionů korun, peníze ale použil na rekonstrukce krajských silnic. "Posloužily k předfinancování projektů, které získaly dotaci z regionálního operačního programu, po vyúčtování se nám zase vrátí," řekl hejtman. Nevyloučil, že kraj si na koupi Ještědu půjčí.

Horský hotel Ještěd je českou stavbou století. Hyperboloid vysoký 94 metrů unikátním způsobem slučuje funkci vysílače, hotelu a restaurace. Veřejnosti slouží od 9. července 1973 a jeho autor Karel Hubáček získal za projekt v roce 1969 Perretovu cenu udělovanou Mezinárodní unií architektů. Porota tehdy uvedla, že dílo vyniká jasností a šťastnou harmonií, s níž se pojí s okolní krajinou. Odborníky i laiky dodnes upoutává způsob, jakým budova dotváří siluetu 1012 metrů vysoké hory. Kraj usiluje o zápis stavby na seznam památek UNESCO.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK