CCB: Firmy s jedním vlastníkem jsou náchylnější k bankrotu

21.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. října (ČTK) - Společnosti s ručením omezeným, které mají jen jednoho vlastníka, jsou náchylnější k bankrotu než firmy s více majiteli. Zatímco podíl společností s jedním vlastníkem na celkovém počtu firem činil v srpnu 43 procent, u vyhlášených bankrotů tento podíl činil 54 procent. Vyplývá to z informací portálu Cribis.cz, které poskytla společnost CCB - Czech Credit Bureau.

"Pokud o firmě rozhoduje jediný vlastník, je to pro fungování firmy zpravidla rizikovější. Chod firmy je v tomto případě totiž ovlivněn zásahy jednoho člověka, který se samozřejmě může jednou za čas zmýlit. A protože rozhoduje sám, nemá nikoho, kdo by se na věc podíval z trochu jiného úhlu, přidal do rozhodování své vlastní, třeba i značně odlišné zkušenosti, upozornil na možná rizika," uvedla vedoucí analytického oddělení CCB - Czech Credit Bureau Věra Kameníčková.

Společnosti s ručením omezeným vlastněné jediným majitelem bankrotovaly podle analýzy více nejen v srpnu, ale dlouhodobě. Dokazuje to statistika, podle které byl od ledna 2004 do srpna 2009 vyhlášen bankrot u 4588 společností s ručením omezeným. Z tohoto počtu mělo v roce vyhlášení bankrotu jediného vlastníka v průměru 47 procent firem. Průměrný podíl společností s ručením omezeným s jediným vlastníkem na jejich celkovém počtu přitom ve stejném období činil 39 procent.

Podíl společností s ručením omezeným s jediným vlastníkem na všech firmách tohoto typu postupně zvyšuje. Zatímco v roce 2004 tento podíl činil 35 procent, letos již dosáhl 43 procent. "Založení firmy jedním vlastníkem, stejně jako její řízení, je jednodušší, protože se majitel nemusí s nikým dohadovat, hledat řešení, které vyhovuje dvěma či více vlastníkům. Pokud je rozhodnutí na jednom člověku, bývá obvykle i rychlejší. Na druhou stranu případnou chybu pak nemůže vyčítat nikomu jinému než sobě," dodala Kameníčková.

CCB, která provozuje portál obchodních informací Cribis.cz, byla založena v roce 2000. Od roku 2005 je jejím jediným akcionářem mezinárodní skupina CRIF, která byla založena v roce 1988 v Itálii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK