MŽP připravilo návrh přivaděče k D8 od Děčína za šest miliard Kč

21.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Děčín 21. října (ČTK) - Ministerstvo životního prostředí připravilo nový návrh přivaděče na dálnici D8 od Děčína. Stál by šest miliard korun. O přivaděči úřady jednají již řadu let, předchozí návrhy ministerstvo a Správa chráněné krajinné oblasti České Středohoří odmítly kvůli přílišným zásahům do přírody. Protestovaly i různé ekologické organizace. Mluvčí ministerstva Jakub Kašpar dnes ČTK v tiskové zprávě informoval, že současný návrh je z hlediska ochrany přírody přijatelný.

Nový návrh podle Kašpara počítá s tím, že by silnice vedla podél železniční trati a nakonec se napojila dlouhým tunelem do Děčína. "Nejtěžší na hledání přijatelné trasy bylo pochopit složitost území a doslova vykličkovat mezi zástavbou a mimořádně cennými územími přírody," uvedl náměstek ministra Aleš Kuták.

Podle dopravního experta ministerstva Martina Robeše nešlo kvůli hustotě obytné zástavby a ochraně ovzduší najít najít jinou možnost než s dlouhým tunelem. Kvůli tomu se odhadované náklady na přivaděč zvedly na šest miliard korun.

Předchozí varianty, které ministerstvo odmítlo, byly levnější. Ředitelství silnic a dálnic minulý rok odhadovalo náklady na první variantu, při které silnice vedla po tělese dráhy, na 1,1 miliardy korun. Další varianty pak počítala s částkou o asi miliardu vyšší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK